Solcellsboom under 2023 – här är kommunerna i framkant

ENERGI Intresset för nya solceller rusar. Under förra året installerades över 100 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en total effekt på cirka 1 600 megawatt. Här är de tio kommunerna med högst installerad effekt per invånare.

Solcellsboom under 2023 – här är kommunerna i framkant
Foto: Adobe stock.

Vid slutet av 2023 fanns det cirka 252 000 elnätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, med en total installerad effekt på cirka 4 000 megawatt. Solcellsanläggningarna producerar nästan lika mycket el som används i hela Uppsala län på ett år, vilket motsvarar cirka tre terawattimmar.

Det ökade intresset för solceller återspeglas också i Energimyndighetens nyligen publicerade kortsiktsprognos. Där förutspås att solelproduktionen kommer att öka till 9 TWh år 2027.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Två faktorer som bidrar till det fortsatt stora intresset för att installera solceller är att många ser det som ett sätt att bidra till klimatnytta, samtidigt som kostnader för solpaneler gått ner och gjort att investeringen återbetalar sig snabbare. Solenergi är en viktig pusselbit för att möta framtidens växande behov av fossilfri el, säger Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten, i en kommentar.

Installerad effekt (MW) per kommun, år 2019–2023

Här listas de tio kommuner med högst installerad effekt:

De tio nämnda kommunerna installerade tillsammans 268 MW. Göteborg är den kommun som har den största installerade effekten med cirka 134 MW, vilket motsvarar nästan 3,4 procent av den totala effekten i Sverige.

– Göteborg är också den kommun som installerade flest solcellsanläggningar under 2023 med en total effekt om 50,9 MW, säger Johan Harrysson, statistiker vid Energimyndigheten.

Installerad watt per capita per kommun, år 2023

Här listas de tio kommuner med högst installerad watt per invånare i kommunen:

Kommuner med störst installerad effekt per landsareal

Här listas de tio kommuner med högst installerad effekt per landsareal:

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.