Små justeringar gav stora energivinster för Siggesta

imorgongron13 Konferensanläggningen Siggesta Gård lyckades hitta energitjuvarna i sin verksamhet. Det ledde till en besparing på 350 000 kronor per år.

Små justeringar gav stora energivinster för Siggesta

Siggesta Gård ligger ute på Värmdö utanför Stockholm. Konferensanläggningen består av en mängd fastigheter och tidigare stod energianvändningen för drygt 30 procent av kostnaderna. Det var bakgrunden till att verksamhetschefen Susanne Blomberg bestämde sig för att se över energiförbrukningen. Patrik Vinsa från Indoor Energy var till stor hjälp i arbetet, som började med en inventering av vad som drog mest energi.

– Vi tog små steg framåt. Vi skapade oss en bild av utrustningen och började utföra detektivarbete nattetid med energikameror, säger Patrik Vinsa.

Många småjusteringar

Till exempel visade det sig att en kaffemaskin stod och slukade mängder av energi dygnet runt. Stora energibesparingar kunde och göras genom att koppla ventilation och uppvärmning till låssystemen i vissa byggnader som användes sällan.

Mycket handlade om kunskap, att få personalen att använda befintlig utrustning på rätt sätt.

– Vissa saker som vi trodde fungerade var felinställda. Det var många små grejer som behövde regleras, det förvånade oss alla att det var så mycket, säger Susanne Blomberg.

Eldsjäl gav energikick

En framgångsfaktor i projektet var att Siggesta Gård lyckades få med sig hela personalen. En eldsjäl engagerade sig extra och fick med de andra.

– Den största framgångsfaktorn är att ha en drivande person som får med sig de övriga. Det är också bra att identifiera en önskad position: Vart vill jag och vad behöver jag göra på vägen? säger Patrik Vinsa.

Siggesta Gård identifierade ett tydligt mål, att vinna E-Prize, och lyckades även ta sig dit. Susanne Blomberg tycker att energieffektivisering är en bra miljöfråga att börja med.

– Du blir inte ifrågasatt om du vill spara på energiförbrukningen. Nästa fråga att se över är matavfallet, det är en ganska stor fråga för oss och också en stor kostnad.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.