SJ rustar nattågen – vill få fler att skippa flyget

Fredagsintervju Över 100 sovvagnar rustas för att fler ska välja tåg framför flyg. Genom SJ:s satsning väntas tågresandet öka ytterligare.

SJ rustar nattågen – vill få fler att skippa flyget
Henry Lundholm

Tågresandet i Sverige är rekordhögt. För att möta den höga efterfrågan och få fler att välja tåg framför flyg, rustar SJ och Trafikverket sina sovvagnar.

– Under år 2017 reste jag 12 800 mil med tåg, vilket gav ett utsläpp på ungefär tre hekto koldioxid. Hade jag valt att resa med flyg så motsvarade det ett utsläpp på 19 ton koldioxid under 2017. Hade jag rest med bil så hade utsläppen varit ungefär 4 ton koldioxid. Så det är en enorm skillnad, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

SJ:s kundprogram, SJ Prio med över 1 miljon medlemmar, tillhandahåller uppgifter om hur stora utsläpp medlemmarnas tågresor orsakar. Funktionen finns inte bara för privatpersoner utan också för företag, då inom företagsprogrammet SJ Biz.

Satsar på marknadsföring

Under 2019 väntas de första sovvagnarna vara klara, och ett år senare ska alla tågvagnar vara färdigrustade. För att få fler att resa med tåg har SJ lagt mer krut på marknadsföring av sina nattåg, vilket har gett resultat. Rekordmånga väljer nu tåg.

– Den största effekten för miljön som SJ kan göra, är inte att köra tågen på en annan typ av el, utan vi ska få fler att resa med tåg. Detta kan vi göra genom att bland annat arbeta med prissättningen, så att fler kan åka tåg, Jan Kyrk.

Läs mer: Fiskarna som får rött ljus i WWF:s nya fiskguide

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.