Sista mötet inför Cancún – EU kan höja ribban

I måndags träffades klimatförhandlarna i Tianjin, Kina. Detta tjänstemannamöte är det sista före det stora klimatmötet COP 16 i Cancún i Mexico i slutet av november.

Mötet i Kina kommer sannolikt bli avgörande för vad som senare ska komma att uppnås i Cancún. Arbetet kommer att fokuseras på förhandlingstexten och ambitionen för Sverige och EU är att göra konkreta framsteg för att beslut ska kunna fattas på ett antal områden. Målet är att bereda väg för ett framtida klimatavtal.

På lördag, den 9 oktober, avslutas mötet.

Höjer EU utsläppsmålet?

Nu vädjar också Naturskyddsföreningen i ett brev till Fredrik Reinfeldt att han ska höja utsläppsmålet från 20 till 30 procent i regeirngsdeklarationen. Detta efter att både den brittiska och danska regeringen anser att EU kan höja ribban.

– Att de borgerliga danska och brittiska regeringarna båda kommit till slutsatsen att EU bör skärpa sitt mål, oavsett vad omvärlden gör, är mycket glädjande. Europas blickar faller nu på vad Fredrik Reinfeldt kommer att säga i regeringsdeklarationen på tisdag, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.