Så kan biogas bidra till ökad social hållbarhet

Social hållbarhet Miljontals människor över hela världen, särskilt på landsbygden, lever fortfarande utan el. Nu menar svenska forskare att egenproducerad biogas kan vara en del av lösningen för att begränsa så kallad energifattigdom.

Så kan biogas bidra till ökad social hållbarhet
Majsodling i Mexiko. Foto: Adobe Stock

Trots framsteg inom energisektorn finns energifattigdom kvar som ett stort problem i många delar av världen. Men nu menar svenska forskare att användningen av egenproducerad biogas kan vara en del av lösningen för att producera elektricitet och värma byggnader i fattiga länder.

Forskare vid Högskolan i Gävle har studerat hur små biogastankar kan använda rester från grödor och kommit fram till att metoden är ett lämpligt och kostnadseffektivt sätt att lyfta människor ur fattigdom. Genom att utnyttja återstående biomassa från grödor som majs kan man generera el och förbättra tillgången till energi.

– Det snabbaste och billigaste sättet att ge alla tillgång till energi är genom småskaliga energilösningar på plats, där användningen av energin är nära energikällan, säger forskaren Rodrigo Lozano, i en kommentar.

Under de senaste årtiondena har tekniken för att producera el från biomassa från jordbruksgrödor utvecklats avsevärt. Men det har varit brist på forskning om var dessa småskaliga biogasanläggningar kan placeras på landsbygden.

Fokuserat på marginaliserade samhällen i Mexiko

Forskarna i den här studien har fokuserat på marginaliserade samhällen i Mexiko med medel hög till hög fattigdomsindex för att undersöka var restbiomassa från lokalt odlade majsgrödor kan användas.

– Våra resultat visar att elproduktion med hjälp av restbiomassa kan förbättra välfärden för nästan 10 miljoner människor och koppla samman de miljömässiga och sociala dimensionerna av hållbarhet genom att minska energifattigdomen, säger Rodrigo Lozano.

Forskningen från Högskolan i Gävle har har publicerats i en vetenskaplig artikel med medförfattare från Tecnológico de Monterrey i Mexiko.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.