Nytt klimathopp i coronatider – nationell bokcirkel startas

Klimat Göteborgs universitet har kommit på den fina idén att starta en digital nationell bokcirkel. Detta för öka fokus på klimatarbetet i en tid då det annars riskerar att komma i skymundan.

Nytt klimathopp i coronatider – nationell bokcirkel startas
Foto: Printscreen

Bokcirkeln har fått namnet Gröna cirklar och handlar om att människor ska läsa böcker om klimatet och diskutera dem digitalt.

Initiativet kommer från Anders Johnard på Naturskyddsföreningen, som driver projektet tillsammans med Maria Nilsson, Stadsbiblioteket i Göteborg och Camilla Brudin Borg, lektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Vår idé är att sprida positiva berättelser – vi drunknar i apokalypser och dystopier, säger Camilla Brudin Borg.

Tips på bra böcker

Gröna cirklar har fått en egen webbplats där man tipsar om böcker på klimatområdet som passar bra för en bokcirkel. Böckerna finns både att läsa som e-bok och lyssna på som ljudbok, utöver pappersvarianten.

– Från början var tanken att göra bokcirkelpåsar som kunde hämtas på Stadsbiblioteket. Det ska vi fortfarande göra i höst, men nu med corona kom vi på att vi snabbt skulle ta fram en digital version av bokcirkeln, säger Camilla Brudin Borg och fortsätter:

– Det har öppnats ett fönster nu, krisen har plötsligt flyttat in i vardagsrummet. Då är det läge att öppna nästa fönster: medvetenheten om klimatet. Det kan kännas tråkigt att prata om det, men samtidigt känner många just nu att det här med kris inte kändes så bra. Tanken med bokcirkeln är att skapa ett medvetande om klimatkrisen, diskutera vilken framtid vi vill ha och fundera på vad vi alla kan göra rent konkret för att bidra till en omställning.

Nationell bokcirkel ska passa unga

I dag kan alla som vill vara med i bokcirkeln välja böcker i kategorierna ”skönlitteratur” respektive ”essä, debatt och fakta”. Men det finns även planer på att erbjuda böcker för en yngre målgrupp.

– Vi vill prata om omställning men med alternativa, positiva berättelser. Det är svårt på den skönlitterära sidan, de flesta böcker är väldigt dystopiska, men vi har försökt hitta böcker som är både intressanta och diskussionsvänliga. Grundidén är positiva framtidsberättelser, säger Camilla Brudin Borg.

Berättelser från samtiden

Projektet Gröna cirklar är en del av ett större projekt finansierat av Kulturarvsakademien. Meningen med projektet är förutom att skapa klimatpepp, också att samla in en bank med berättelser från människor i samtiden.

Alla böcker har tillhörande diskussionsunderlag. Frågorna är både av analyserade och praktisk karaktär.

Läs mer om Gröna cirklar här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.