Under hösten har både EU och standardiseringsorganet IAASB publicerat ny vägledning för granskning av hållbarhetsrapporter. Som en följd av detta har FAR nu uppdaterat sin rekommendation.
Nya riktlinjer för CSRD-granskning: Här är ändringarna
CSRD
Uppdaterade riskbedömningar, tydligare formuleringar och ett nytt avsnitt i granskningsberättelsen – nu presenterar FAR nya riktlinjer för granskning av hållbarhetsrapporter.
– Målet är att ligga så nära den kommande EU-standarden som möjligt, säger hållbarhetsspecialisten Sara Lissdaniels till Miljö & Utveckling.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Rekommendationen, som går under namnet RevR 19, fokuserar på revisorns översiktliga granskning av den lagstadgade hållbarhetsrapporten. Målet är att säkerställa en enhetlig standard för hur granskningen utförs.
– Vi såg ett tydligt behov av vägledning för revisorer och tog därför fram rekommendation RevR 19 redan i somras. Målet var att ligga så nära den kommande EU-standarden som möjligt. Nu har ny vägledning kommit från både EU och globala aktörer, och vi har anpassat våra rekommendationer därefter, säger Sara Lissdaniels, hållbarhetsspecialist på FAR.
Ändringarna handlar bland annat om justeringar i riskbedömningen och införandet av nya krav på ytterligare upplysningar i vissa situationer, till exempel vid förstaårsuppdrag. Ett nytt avsnitt om ”annan information” har lagts till i granskningsberättelsen. Språkligt har termen ”uttalande” ersatts med ”slutsats” för att harmonisera med internationella standarder. Inledande avsnitt har också omformulerats för att reflektera att direktivet nu är en del av svensk lag.
– Granskningsuppdraget påverkas inte nämnvärt. Det som förändras är framför allt utformningen av revisorns rapport, säger Sara Lissdaniels.
EU:s FAQ om CSRD klargör att revisorn ska bedöma om hållbarhetsrapporten ger en rättvisande bild. FAR anser dock att detta inte är ett krav enligt svensk lag eller ESRS-standarderna. Enligt RevR 19 ska revisorn i stället granska regelefterlevnad och undersöka om uppenbara väsentliga risker, möjligheter eller påverkan saknas.
De uppdaterade riktlinjerna inkluderar även förtydliganden om Esef och digital taxonomi, där vissa avsnitt pausas tills EU:s digitala taxonomi är färdigställd. Exempel på granskningsberättelser har också anpassats för att reflektera modifierade slutsatser.
FAR framhåller att ytterligare uppdateringar kan bli aktuella när nya vägledningar publiceras.