ESG-experten: Så hanterar du riskerna i leverantörskedjan 

Sponsrat av Stratsys För att hantera hållbarhetsrisker i leverantörskedjan behöver du en genomtänkt due diligence-process. Det innebär en tydlig ansvarsfördelning och strategi för att hantera potentiella och faktiska hållbarhetsrisker. EU-direktivet CSDDD ger nya förutsättningar för hur detta arbete ska gå till. Här tipsar ESG-experten Anna Lindstedt om hur du som hållbarhetschef och inköpschef kan ta dig an frågorna på bästa sätt.

ESG-experten: Så hanterar du riskerna i leverantörskedjan 
Bild: iStock/Stratsys

EU-direktivet CSDDD står för Corporate Sustainability Due Diligence Directive. Enligt direktivet måste företag ha koll på riskerna inom mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljö, men också ha en bra styrning.  

– Allt det här ställer krav på en due diligensen-process, där du identifierar, bedömer och hanterar hållbarhetsrisker i leverantörskedjan. Due diligence-processen bör inkludera tydliga steg, fördelning av ansvar och befogenheter inom inköps- och hållbarhetsavdelningen samt en plan för hur du ska hantera riskerna, menar Anna Lindstedt, som har lång erfarenhet av att arbeta med hållbarhetsfrågor i olika verksamheter. 

Del av inköpsprocessen 

– Due diligence-processen behöver vara en del av inköpsprocessen för att det ska fungera. Hållbarhet behöver vägas in på samma sätt som kvalitet eller finansiell status på leverantörer. De flesta företag behöver också ett systemstöd för att göra arbetet kostnads- och tidseffektivt, säger Anna Lindstedt. 

För att lyckas krävs även en tydlig kravställning mot leverantörer kopplat till hållbarhetsfrågorna, en supplier code of conduct som tydligt listar kraven och hur de följs upp. 

Hur kan du förbättra processen? 

Vad bör du som hållbarhetschef eller inköpschef göra för att förbättra dina due diligence-processer enligt CSDDD? 

För att formulera en due diligence-process enligt CSDDD behöver företag vara tydliga med hur processen ser ut och definiera: 

  1. Vilka steg finns det i vår due diligence-process? 
  2. Vem är ansvarig för vilket steg?  
  3. Vem får fatta beslut om leverantörerna? 
  4. Vad ska vi göra när vi hittar risker – potentiella eller existerande? 

Utmaningar i samband med implementeringen 

Vilka är de största utmaningarna som företag möter när de implementerar hållbarhetsaspekter i leverantörskedjan? 

– De största utmaningarna finns för företag inom produktion. Där är leverantörskedjorna ofta långa, komplexa och globala. För denna typ av företag finns det ofta en utmaning i att lyckas ta sig ner i kedjorna och nå produktionen. Därför är det extra viktigt att börja i tid, säger Anna Lindstedt. 

Engagera dina leverantörer i ESG 

– För att dina leverantörer ska kunna delta kontinuerligt i förbättringsarbetet är det viktigt att göra vad du kan för att engagera och stötta dem. Det är bra att eftersträva tydlighet i kravställningen och föra en löpande dialog med leverantörerna för att främja långsiktiga relationer. 

Anna Lindstedt, ESG Lead Stratsys. 
Foto: Stratsys

– Större aktörer arrangerar ofta utbildningar och andra event för sina leverantörer. Även om du inte har råd med detta går det att komma långt med en regelbunden dialog. Exakt hur ofta som du bör följa upp med leverantörerna beror på hur stora risker som finns i leverantörskedjan. Men generellt sett innebär högriskbranscher en tätare dialog, säger Anna Lindstedt. 

Systemstöd – en smart investering 

Vilka verktyg är mest effektiva för att hantera hållbarhetsrisker? Ett systemstöd är en smart investering för att minska mängden manuellt arbete, säkerställa en konsekvent riskbedömning, hantera hållbarhetsrisker och säkerställa att leverantörerna uppfyller hållbarhetskraven.  

– En av fördelarna med ett systemstöd är att du har all data och statistik samlat på en och samma plats. Det gör både att uppföljningen av din due diligence-process blir enklare och att du får tydliga underlag till din hållbarhetsrapport, säger Anna Lindstedt. 

Tips för dig som ska välja systemstöd 

Leta efter ett systemstöd som:  

  • Identifierar potentiella risker, exempelvis kopplade till olika länder och branscher. 
  • Screenar leverantörer mot sanktionslistor. 
  • Erbjuder uppföljning genom självskattningsformulär. 
  • Har stöd för att genomföra platsbesök och inspektioner. 
  • Inkluderar risk- och avvikelsehantering. 
  • Garanterar spårbarhet för att revisorer ska kunna se identifierade risker och hur dessa hanterats. 

Vill du veta hur Stratsys kan hjälpa din organisation att ta hållbarhetsarbetet till nästa nivå? Läs mer om vårtverktyg för leverantörs due diligence.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste