nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Flyktingläger i södra Sudan.
Flyktingläger i södra Sudan. FOTO: Shutterstock

Ny rapport: Banker brister i ansvar kring mänskliga rättigheter

Svenska banker och pensionsfonder har genom sitt ägande i Lundin Petroleum bidragit till att 10 000-tals människor drivits på flykt i södra Sudan, enligt en ny rapport från Swedwatch och Fair Finance Guide.

  • Annons 1

1997 till 2003 bedrev Lundin verksamhet i krigsdrabbade södra Sudan. Bolaget har anklagats av bland andra FN, Amnesty International och Human Rights Watch för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro.

Flera stora svenska banker och pensionsfonder har investeringar i Lundin Petroleum. I en granskning”Fuel for conflict” som genomförts av Swedwatch och Fair Finance Guide, får de nu kritik för att de brustit i sitt ansvarstagande.

Dialog som verktyg

Enligt internationella riktlinjer kring mänskliga rättigheter för företag, ska investerare göra risk- och konsekvensanalyser av bolag de investerar i och utnyttja sitt inflytande för att påverka företaget att i sin tur ta ansvar.

Den vanligaste åtgärd investerarna vidtagit har varit att upprätta en dialog med Lundin. Dialogerna har dock inte bidragit till några konkreta resultat för de människor som drabbats, trots att vissa av dem varat i mer än tio år.

Idag har de sju bankerna och AP-fonderna totalt 3,6 miljarder kronor investerade i Lundin Petroleum. Många hade investeringar i företaget när det var verksamt i Sudan, och alla utom en har de senaste åren varit bland företagets största aktieägare.

 Läs mer om rapporten och hur svenska banker svarar på kritiken

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.