Nu kan mat klimatcertifieras

Nu finns ett regelverk för klimatcertifiering av mat framtaget av Krav och Svenskt Sigill.

Produktion och distribution av mat står för cirka 20 procent av de totala växthusgasutsläppen i Sverige. I tre år har ett projekt pågått för att ta fram en certifiering som omfattar hela produktionskedjan för en produkt. Nu är arbetet klart.

Reglerna omfattar gården, växtodling, växthusodling, mjölkproduktion, nötköttsproduktion,grisproduktion, äggproduktion, fiske, samt transporter. Det finns även ett inledande kapitel med allmänna regler som gäller all ansluten verksamhet.

Hösten 2010 presenteras regler för lammproduktion, kycklingproduktion samt förädling och förpackningar. Därefter utvecklas regler för vattenbruk och importerade produkter.

Läs mer:

På www.klimatmarkningen.se kan du läsa mer om projektet och se reglerna för klimatcertifiering av mat.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.