Miljöproffsen jobbar hemma idag

Idag är det Jobba hemma-dagen. Dagen som infaller den 6 februari är en dag instiftad av Microsoft och cirka hundra andra företag i syfte att förändra synen på arbete som något man går till, till något man gör. Även miljön gynnas när pendlarna jobbar hemma.

Miljöproffsen jobbar hemma idag
Morguefile

En av organisationerna som ansluter sig till Jobba hemma-dagen är Gröna bilister. Genom att inte åka till jobbet minskar vi trängseln i trafiken och bilismens klimat- och hälsopåverkan, menar de: ”Varje person som jobbar distans en dag i veckan minskar sina arbetsresor med tjugo procent, klimatpåverkan och de lokala utsläppen ännu mer eftersom utsläppen är mycket högre i rusningstrafik. När bara fyra av fem tar tåget, bussen eller spårvagnen – den femte jobbar hemifrån – blir det också mer plats i kollektivtrafiken, vilket i sin tur lockar fler att ställa bilen”. Det skriver Mattias Goldmann, Gröna Bilister i ett pressmeddelande.

Han föreslår att en dag i veckan skulle kunna vara en bra måttstock för hur ofta medarbetare ska tillåtas jobba hemma. Riksdag och regering uppmanas se över reglerna så att teknik för att kunna arbeta hemifrån blir avdragsgillt precis som att ta bilen till jobbet.

Facken uppmanas lobba för hemifrån-jobb och inte bara för lönehöjningar. Arbetsgivare borde göra det lättare att arbeta på distans och räkna på vad minskade lokalbehov och ökad produktivitet ger, menar Mattias Goldmann.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.