Ekoblåbär och samåk under Vasaloppet

Snart närmar sig årets största dag för längdskidåkare: Vasaloppet. Ekologisk blåbärssoppa, miljömärkt event och samåkning är viktiga delar i miljöarbetet.

Ekoblåbär och samåk under Vasaloppet
Vasaloppet

För att minska antalet transporter till Vasaloppet samarbetar arrangörerna med ideella Skjutsgruppen som länkar samman samåkare på Facebook och Twitter. För att öka andelen deltagare som åker kollektivt erbjuds specialchartrade tåg till flera lopp och gratis skyttelbussar till Mora. Sedan 2006 är loppen också miljöcertifierade utifrån Håll Sverige Rents standard Miljömärkt Event. För att även få leverantörerna att ta ansvar har de tagit fram en inköpspolicy med miljökrav, bland annat är all blåbärssoppa som åkarna dricker i pauserna ekologisk. Elen är miljömärkt och medlemmarna i miljögruppen byts ut då och då för att alla ska känna sig involverade i arbetet.

Men allt går inte framåt. De gröna nyckeltal som används visar att pappersförbrukningen per anställd ligger på samma nivå som för fem år sedan även om antalet trycksaker per anmälda har minskat med 65 % sedan 2008. Andra nyckeltal är andel leverantörer med uttalat miljöarbete, kännedomen om miljöcertifieringen och total energiförbrukning samt åtgång per deltagare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.