Miljöpartiet öppnar för samtal med Liberalerna om grön skatteväxling

Politik Samtal om grön skatteväxling kan inledas under nästa mandatperiod, över blockgränsen. Det meddelade Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet och minister med ansvar för skolan, när han frågades ut i Almedalen.

Miljöpartiet öppnar för samtal med Liberalerna om grön skatteväxling
Kristian Pohl/Regeringskansliet

Onsdag eftermiddag svarade Miljöpartiets företrädare Gustav Fridolin på frågor i Almedalen. När Miljö & Utvecklings chefredaktör Ingar Lindholm frågat om vilka åtgärder som kan öppna för snabb minskning av utsläppen, så valde han att bjuda in till samtal om grön skatteväxling.

– Vi kan använda intresset för grön skatteväxling, hos Liberalerna till exempel, för att inleda samtal om det under nästa period, sa Gustav Fridolin.

Partiet har lärt sig läxan från debatten om Vattenfalls brunkol. Då stångade Gustav Fridolin pannan blodig i försöket att ändra ägardirektivet för Vattenfall och därmed hindra användning av ett av de bränslen som är allra värst för klimatet. Nu ska partiet fokusera på vilka mål som ska uppnås, istället för att kämpa för vilka verktyg som behövs för att nå dem. Eftersom det finns ett intresse för grön skatteväxling så är det något som Miljöpartiet gärna vill samtala om.

– Vi ska göra det som ger störst effekt och som vi också har störst chans att genomdriva, sa han.

Det ska också vara praktiskt. På frågan om att återigen införa krav på undervisning i miljöfrågor i skollagen, blev svaret ett bestämt nej. Undervisning hör hemma i läroplanen.

Men det möjliga och praktiska är inte alltid tillräcklig. Svaret blev nej på frågan om det klimatpolitiska ramprogrammet, som sju partier lyckats bli överens om, kan kallas tillräckligt.

– Men det är verktyget som vi har nu och som vi måste använda, sa Gustav Fridolin.

På längre sikt efterlyste han en vision som inte bara handlar om bördor och ansvar:

– Något av det allra viktigaste är att visa att det finns en framtid att längta efter. Om var en och tänker att det bara handlar om en börda att fördela, blir klimatarbetet tungt, sa han.

Han pekade på att vissa förändringar har gått snabbare än förväntat, vilket kan inge hopp. Det finns också andra vinster i att komma till rätta med den konsumtionshysteri som är en av bovarna i klimatdramat. Han menar att den går att koppla till ökad psykisk ohälsa i samhället.

Partiet har ett ambitiöst klimatprogram, kunde panelen som skulle utvärdera svaren konstatera. Men inte ens Miljöpartiets program räcker om klimatmålen ska nås. Martin Hedberg, meteorolog, efterlyste tydligare svar om hur snabba minskningar av utsläppen ska åstadkommas. Detsamma gjorde hans kollega i panelen, Staffan Laestadius, professor emeritus KTH.

– Takten är viktig. Klimatet kräver utomordentligt snabba åtgärder, konstaterade han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.