nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljömärkning av mat ska granskas

Ett forskningsprojekt vid Högskolan på Gotland har fått 3,3 miljoner kronor av Sida för att undersöka det internationella vattenbruket ur ett hållbarhetsperspektiv.

  • Annons 1

Projektet kommer att ha ett globalt perspektiv med fallstudier i Vietnam och ska granska odlingen av till exempel fisk och räkor.

– Vattenbruket har utstått mycket kritik under de senaste 20 åren varför en mängd certifieringar vuxit fram. Vi kommer att undersöka en rad av dessa och se vad de innebär. Är de förenliga med hållbarhet?, säger Patrik Rönnbäck, projektansvarig och professor vid Högskolan på Gotlan, i ett pressmeddelande.

Projektet ska pågå i tre år och bland annat titta på hur branschen svarat på tidigare hållbarhetskritik kring matproduktionen. Även konsumenters kunskaper och attityder kring miljömärkning ska undersökas.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4