Miljölarm har ignorerats

Tusentals liv samt skada på miljö och ekosystem hade kunnat undvikas om beslutsfattare och regeringar agerat tidigare på varningssignaler. Det är slutsatsen i en ny rapport från Europeiska miljöbyrån EEA.

Miljölarm har ignorerats
Stock.xchng

Ny teknik och nya ämnen kan ha skadliga effekter och behöver utredas. Men tidiga varningssignaler ignoreras och mörkläggs av industrin som istället finansierar forskning som inte visar några risker eller skadliga effekter. Det konstaterar rapporten Late Lessons from Early Warnings: science, precaution, innovation, del 2 från European Environment Agency. Den visar att endast 4 av 88 ”falska larm” verkligen var det och att beslutsfattare behöver agera tidigare och inte invänta bevis på skada. Rapporten har tittat på flera olika frågor, exempelvis klimatet och förändring av ekosystem, bisfenol A, kärnkraft och nanoteknik.

För att skada inte ska hinna ske pekar rapporten på en mer nytänkande miljö- och hälsoforskning där man inte använder det traditionella riskfokuset, utan bättre tittar på samband och komplexitet. Många av fallstudierna visar dessutom att forskare som pekat på problem i ett tidigt skede har trakasserats, förlorat finansiering och förbjudits att publiceras. Rapporten menar att skyddet för forskare i sådana situationer måste skyddas bättre.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.