Miljö i Arktis på agendan

Imorgon möts det Arktiska rådets medlemsländer, arbetsgrupper och urfolk i Luleå. Bland annat ska ett forskningsprojekt om miljö behandlas.

– De förberedande diskussionerna avklarades under Arktisveckan i Stockholm i slutet av september. I Luleå siktar vi därför på ett dynamiskt möte där vi kan ”trycka på startknappen” för de nya projekten, säger Sveriges Arktisambassadör Gustaf Lind, som kommer att leda mötet i Luleå.

Ett av forskningsprojekten handlar om hur miljön och samhällen reagerar på de förändringar som sker i Arktis. Sverige är ordförande i rådet fram till i maj 2013 och miljön är ett prioriterat område.

Nordiska rådet som avslutade sitt årliga toppmöte förra veckan diskuterade även dem Arktis. Enligt dem krävs stora insatser för att öka säkerheten för människor och miljö. Bland annat vill Nordiska rådet ha en gemensam beredskap för övervakning av farvattnen i Arktis och öka samarbetet om förebyggande av olyckor. Allt fler kryssningsfartyg seglar runt i de arktiska farvattnen och efterhand som isen smälter kommer skeppstransporten att öka. Därför anser Nordiska rådets miljöutskott att man måste undersöka om rederierna inte ska bidra till att betala för deras egen säkerhet, .

/p>

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.