Lättare för fondsparare att få koll på hållbarhet

CSR Nu blir det enklare för fondsparare att förstå hur fonder arbetar med hållbarhet och att jämföra fonder med varandra. Hållbarhetsprofilen som är en mall för redovisning av fonders csr-sarbete läggs ut på Pensionsmyndighetens fondtorg och blir ett krav för fonder med miljöetisk märkning (M/E-fonder).

Hållbarhetsprofilen är ett komplement till fondfaktabladet som beskriver fondens arbete med etik- och hållbarhetsfrågor. Utgångspunkten är tre arbetssätt: positivt urval, negativt urval och påverkan på bolag som fonden kan investera i. I den senaste versionen har även redovisning av resurser, rutiner och kontroller tillkommit.

– Genom att Pensionsmyndighetens fondtorg vänder sig till mer än sex miljoner svenskar ökar chanserna dramatiskt att informationen faktiskt når fram till alla intresserade sparare, säger Henrik Malmsten, ordförande Swesif som ligger bakom Hållbarhetsprofilen, i ett pressmeddelande.

Fakta

Swesif:s databas, som Pensionsmyndigheten länkar till, finansieras på frivillig basis av AP7, Nordea, SEB, Skandia, SPP och Swedbank Robur. I databasen finns samtliga fonders hållbarhetsprofiler samlade. Förutom via Pensionsmyndighetens fondtorg kan databasen även nås direkt på www.hallbarhetsprofilen.se.

Swesif är ett oberoende, icke-vinstdrivande forum för organisationer som arbetar för eller med hållbara investeringar i Sverige. Verksamheten syftar till att öka kunskapen och intresset för hållbara investeringar främst hos större kapitalägare och förvaltare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.