Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Naturliga Steget satsar på social hållbarhet

CSR Nu tar organisationen Det Naturliga Steget hjälp av forskare för att utveckla sitt fjärde systemvillkor som fokuserar på social hållbarhet.
– För att ta hand om ekosystemet krävs att människor mår bra för det är vi som ska lösa problemen, säger generalsekreterare Karin Schulz.

Naturliga Steget satsar på social hållbarhet

Det Naturliga Steget har länge haft fokus på hållbarhet. Tillsammans med forskare har den ideella föreningen, med Karl-Henrik Robèrt i spetsen, utvecklat fyra systemvillkor. De utgör pelarna i vad som krävs för att uppnå hållbarhet.

Det fjärde som handlar om att inte hindra människor från att tillgodose sina behov har funnits med från start. Men har inte hamnat lika mycket i fokus som de övriga tre med större fokus på miljö och ekosystem.

– De andra principerna som gäller ekosystemet har testats hela tiden mot bland annat forskning. Det har inte alls gjorts på samma sätt med den fjärde principen. Det har varit en svaghet men det är det vi gör nu, säger föreningens generalsekreterare Karin Schulz.

Mer konkreta

Merlina Messimer, doktorand inom hållbar utveckling vid Blekinge Tekniska högskola, har forskat kring att utveckla den sociala dimensionen av Det Naturliga Stegets hållbarhetsprinciper. Hon har identifierat några nyckelbegrepp: integritet, inflytande, kompetens, opartiskhet och meningsfullhet.

– Det handlar om att vi ska bli mer konkreta, vi kanske till och med ska formulera om systemvillkoret eller göra två, säger Karin Schulz.

Trendigt

Nu testar de forskningsresultaten i verksamheten både genom modellering och genom att vara ute i verkliga livet. De stämmer också av resultatet mot annat forskningsarbete och utvecklar verktyg som ska kunna användas när de är ute och hjälper företag och organisationer. Och de har redan sett ett visst intresse för den utvecklade kompetensen.

– Vi håller just nu på med en offert till ett företag som vill att vi ska jobba med deras sociala hållbarhet.

Men varför kommer det här just nu? Är det en trend ni hakar på?

– Det är absolut en trend som vi ser men också ett behov. Vi måste i större utsträckning ta hänsyn till sociala aspekter. För att ta hand om ekosystemet krävs att människor mår bra för att skapa goda förutsättningar för att ta hand om samhället. Eftersom det är vi som ska ta hand om problemen krävs ett stort fokus på människan.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.