nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Naturliga Steget satsar på social hållbarhet

Nu tar organisationen Det Naturliga Steget hjälp av forskare för att utveckla sitt fjärde systemvillkor som fokuserar på social hållbarhet.
– För att ta hand om ekosystemet krävs att människor mår bra för det är vi som ska lösa problemen, säger generalsekreterare Karin Schulz.

  • Annons 1

Det Naturliga Steget har länge haft fokus på hållbarhet. Tillsammans med forskare har den ideella föreningen, med Karl-Henrik Robèrt i spetsen, utvecklat fyra systemvillkor. De utgör pelarna i vad som krävs för att uppnå hållbarhet.

Det fjärde som handlar om att inte hindra människor från att tillgodose sina behov har funnits med från start. Men har inte hamnat lika mycket i fokus som de övriga tre med större fokus på miljö och ekosystem.

– De andra principerna som gäller ekosystemet har testats hela tiden mot bland annat forskning. Det har inte alls gjorts på samma sätt med den fjärde principen. Det har varit en svaghet men det är det vi gör nu, säger föreningens generalsekreterare Karin Schulz.

Mer konkreta

Merlina Messimer, doktorand inom hållbar utveckling vid Blekinge Tekniska högskola, har forskat kring att utveckla den sociala dimensionen av Det Naturliga Stegets hållbarhetsprinciper. Hon har identifierat några nyckelbegrepp: integritet, inflytande, kompetens, opartiskhet och meningsfullhet.

– Det handlar om att vi ska bli mer konkreta, vi kanske till och med ska formulera om systemvillkoret eller göra två, säger Karin Schulz.

Trendigt

Nu testar de forskningsresultaten i verksamheten både genom modellering och genom att vara ute i verkliga livet. De stämmer också av resultatet mot annat forskningsarbete och utvecklar verktyg som ska kunna användas när de är ute och hjälper företag och organisationer. Och de har redan sett ett visst intresse för den utvecklade kompetensen.

– Vi håller just nu på med en offert till ett företag som vill att vi ska jobba med deras sociala hållbarhet.

Men varför kommer det här just nu? Är det en trend ni hakar på?

– Det är absolut en trend som vi ser men också ett behov. Vi måste i större utsträckning ta hänsyn till sociala aspekter. För att ta hand om ekosystemet krävs att människor mår bra för att skapa goda förutsättningar för att ta hand om samhället. Eftersom det är vi som ska ta hand om problemen krävs ett stort fokus på människan.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.