Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Färre transporter med läsplattor

Ökad fyllnadsgrad och färre transporter. Det blev resultatet när sågverket Ture Johanssons Trävaru satte in läsplattor i alla maskiner.

Färre transporter med läsplattor

Ture Johanssons Trävaru i Skillingaryd producerar årligen 75 000 kubikmeter virke. Råvaran köper de av skogsägare i området, men innan produkten är färdig att säljas har många personer varit inblandade i förädlingsprocessen. Först ska skogen tas ned. Sedan kommer skogsmaskinen som kör ut den till vägen. Efter detta plockar en timmerbil upp råvaran och kör hem den till bruket. Tidigare sköttes alla kontakter mellan de olika leden per telefon och vem som skulle göra vad och när det skulle ske stod i pärmar på kontoret.

Läsplattor

Men sedan några månader tillbaka har företaget digitaliserat sina processer. Alla fordon har installerats med läsplattor. Förarna loggar in på företagets webbportal och ser i realtid vad som händer under dagen, om det kommit in något nytt objekt och var och när arbetet ska genomföras. När man är färdig med sin del rapporteras det in i systemet och nästa person i kedjan ser att det är deras tur att ta vid.

Ökad fyllnadsgrad

En viktig miljövinst är att transporterna effektiviserats. Chaufförerna i timmerbilarna är uppdaterade om var de pågående projekten finns och kan lägga sina rutter för att maximera fyllnadsgraden.

Truckförarna på bruket kan också effektivisera sina körrutter när de ser plockschemat i realtid.

– Vi har precis driftsatt systemet så ännu har vi inga siffror på besparingar, men redan nu märker vi att transporterna blivit mer kostnadseffektiva, berättar Marcus Jonsson, försäljningschef på företaget.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.