Hagainitiativet: ”Helt säker på att vi går åt rätt håll”

Klimat Knappt en femtedel av svenska storbolag är på väg mot nettonoll till 2050, slår det globala konsultbolaget Accenture fast i en rapport. Nina Ekelund, generalsekreterare på Hagainitiativet, ser ljusare på utvecklingen.
– Jag är helt säker på att vi går åt rätt håll, säger hon.

Hagainitiativet: ”Helt säker på att vi går åt rätt håll”
Foto: Nina Ekelund, generalsekreterare på Hagainitiativet. Pressbild, Hagainitiativet.

Miljö & Utveckling har i en rad artiklar skrivit om en rapport som tar fasta på hur det går i arbetet mot nettonoll till 2050. I rapporten, som det globala konsultbolaget Accenture står bakom, har 2 000 av världens största företag granskats.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Av resultatet framgår att endast 18 procent av företagen på väg mot nettonoll till 2050. Bland de svenska storbolagen följer utvecklingen samma trend. Även om Sverige ligger i framkant när det kommer till att sätta mål – hela 75 procent av storbolagen som har satt mål för nettonoll – är det endast 20 procent av bolagen som är på väg att nå målen i nuvarande takt.

De 2000 bolagen är hämtade från Accentures så kallade Global 2000-lista och rankas utifrån hur stora deras intäkter är.

”Tror att siffran i Sverige är betydligt mycket högre”

Nina Ekelund, generalsekreterare på Hagainitiativet, misstänker att utvecklingen ser bättre ut än vad rapporten visar.

– Jag tror att siffran i Sverige är betydligt mycket bättre. För det första har vi sedan en lång tid tillbaka koldioxidskatt och utsläppshandel som har minskat utsläppen och skapat en trygg och förutsägbar politik, vilket gjort att företag vågat sätta ambitiösa mål. Samtidigt har vi tillgång till mycket grön el. Det skapar en trygghet för stora utsläppare, samtidigt som vi får jättetydliga signaler att det finns en efterfrågan på gröna produkter från industrin.

”Jag är helt säker på att vi går åt rätt håll”

Vidare lyfter hon Hagainitiativets egna rapport, Sveriges största utsläppare, som publicerades 2022. Resultaten i den visar att samtliga av de 20 största utsläpparna hade satt klimatmål, varav sju hade mål för nettonol till 2035 och nio företag till 2050 eller tidigare. Dessutom visar rapporten att flera av företagen räknar med att nå negativa utsläpp innan 2050.

– Då får vi komma ihåg att det är en två år gammal rapport. Många av företagen har nu satt mycket vassare mål. Så jag är helt säker på att vi går åt rätt håll, säger Nina Ekelund.

Tung industri är nyckeln

Enligt rapporten från Accenture är tung industri nyckeln för att ”bryta dödläget” som och nå nettonoll till 2050. Genom samlade krafter är det enligt rapporten möjligt att lyckas. Nina Ekelund instämmer när det kommer till vad som behöver ske i Sverige.

– I Sverige står tung industri för ungefär en tredjedel av utsläppen, så det är klart att de är nyckeln. Vi ser redan att utsläppen minskar i Sverige och Europa. Det viktigaste för att öka takten ytterligare är tillgången på grön el. Och det gäller den närmaste tiden, så det räcker inte att vi tänker kärnkraft i framtiden. Utöver det behöver vi lösa bristen på vissa kritiska metaller som behövs i omställningen, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.