Danmark först i världen med klimatskatt på kor och grisar

Klimat Nu står det klart att Danmark blir först i världen med att införa en klimatskatt på jordbruket. Från och med 2030 kommer boskapsuppfödare beskattas för växthusgaser som kommer från deras kor, grisar och får.

Danmark först i världen med klimatskatt på kor och grisar
Danmark inför skatt på de växthusgaser som nötkreatur släpper ut. Foto: Adobe Stock.

Den nya lagen är ett sätt att minska utsläppen från metan som kor, får och grisar orsakar. Enligt FN står boskap för 32 procent av alla mänskligt orsakade metanutsläpp. Bakgrunden är att Danmark kraftigt måste minska sina utsläpp för att nå målet om att minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent till 2030, jämfört med 1990. Den

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Från och med 2030 kommer danska boskapsuppfödare att beskattas med 300 danska kronor per ton koldioxidekvivalenter. Därefter utökas skatten till 750 danska kronor år 2035. Men på grund av inkomstskatteavdrag, kommer den faktiska kostnaden per ton börja på 120 danska kronor och utökas till 300 till år 2035.

–Vi kommer att ta ett stort steg närmare att bli klimatneutrala 2045, sade Danmarks skatteminister Jeppe Bruus i samband med att nyheten presenterades.

Han tillade att den nya lagen innebär att Danmark blir först i världen med att införa en klimatskatt på jordbruket, något han hoppas att fler länder följer efter.

Nya Zealand var nära att bli först i världen, och hade antagit en liknande lag som skulle börja gälla 2025. Men till följd av kraftig kritik från jordbrukare, samt ett regeringsskifte drogs beslutet tillbaka.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.