7 svenska städer skriver under för klimatneutralitet

Klimat Sju svenska städer har nu tillsammans med städer i Spanien och Rumänien signerat en deklaration för klimatneutralitet.

7 svenska städer skriver under för klimatneutralitet
Helsingborg. Foto: Adobe Stock

Den 26 juni signerade Göteborg, Gävle, Helsingborg, Lund, Malmö, Stockholm och Umeå en deklaration för klimatneutralitet. Deklarationen innehåller tolv punkter för att driva städernas mission och stödja omställningsprocessen mot klimatneutralitet. Deklarationen syftar också till att stärka samarbetet mellan länderna och linjera städernas arbete mot klimatneutralitet.

Klimatdeklarationen är en del av EU Cities Mission som i Sverige drivs av innovationsprogrammet Viable Cities. EU Cities Mission omfattar 112 tolv städer som ska nå klimatneutralitet till år 2030. I Sverige har totalt 23 städer och sex svenska myndigheter signerat ett så kallat klimatkontrakt inom innovationsprogrammet Viable Cities.

Den nya deklarationen, som skrevs under av de sju svenska städerna den 26 juni, har nu lämnats över till EU-kommissionen.

– Deklarationen är ett första steg i att linjera arbetet mellan städerna inom EU Cities Mission, och det är glädjande att Sverige, genom Viable Cities arbete, kan gå före och visa vägen i det arbetet, säger Emina Pasic, programansvarig för Viable Cities på Energimyndigheten i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.