Kampanj för kallare kylskåp

Åtta grader i kylskåpet är för varmt. Men en kallare kyl sparar både pengar och ger fräschare matvaror som håller längre enligt KfS som uppmanar allmänheten att dra ner temperaturen inför julen.

Kampanj för kallare kylskåp

Konsumentföreningen i Stockholm, KfS, skickade ut en enkät till över tusen personer mellan 18 och 84 år med frågor kring kylskåpstemperaturen i hushållet. Anledningen är att Kfs är kritisk till att den svenska livsmedelsbranschen rekommenderar att maten ska förvaras vid +8 grader.

– Här skiljer vi oss från så gott som alla länder i Europa som rekommenderar kallare temperaturer, säger Louise Ungerth chef för Konsument & Miljö vid Konsumentföreningen Stockholm i ett pressmeddelande.

Äldre personer har varmast i kylskåpet. Men vid en lägre temperatur håller sig mjölk, smörgåspålägg och matrester bättre vilket gör att matsvinnet minskar och att hushållen sparar pengar. KfS har därför uppmanat livsmedelsbranschen, producenter, grossister, distributörer och handel att sänka temperaturen till +4 grader i hela livsmedelskedjan och märka om rekommendationerna för temperatur på livsmedelsförpackningarna. En annan åtgärd är till exempel att sätta lock på kyldiskar i butiker, då sänks temperaturen och mindre energi går åt.

– Informationen om att man ska ha det kallt i kylskåpet måste ut på bred front. Inte minst nu i juletid med mycket mat som åker in och ut ur kylskåpet är det viktigt att förvara maten kallt, säger Louise Ungerth.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.