Kamera ska upptäcka växthusgas

Forskare vid Tema Vatten, Linköpings universitet, får nu stöd för att utveckla en kamera som kan detektera växthusgaserna metan och lustgas i naturen.

Kamera ska upptäcka växthusgas

Tänk dig en kamera som inte bara ger bilder av ett landskap utan också kan visa mängden av växthusgaserna metan och lustgas på olika ställen i bilden. Med en sådan apparat skulle det bli möjligt att kartlägga flödena av växthusgaser från olika typer av landskap. Forskarna David Bastviken och Magnus Gålfalk vid Tema Vatten ska nu försöka göra kameran verklig genom samarbete med biogekemister och astronomer. Projektet finansieras genom ett anslag på 8,5 miljoner kronor ur Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

– Infraröd teknik är vanlig inom astronomin för att registrera gaser kring stjärnor, berättar David Bastviken i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Utgångspunkten är en avancerad infraröd kamera som utvecklats för att upptäcka kemiska stridsgaser. Den ska nu modifieras för att kunna upptäcka låga halter av växthusgaser. Enligt forskarnas beräkningar kommer småskaliga utsläpp i större landskapsbilder att kunna identifieras. Det är viktigt för att förstå var gaserna kommer ifrån, enligt David Bastviken.

– Vi kommer också att kunna filma hur halterna förändras över tid vilket ger ny information om hur flödena regleras. Den här tekniken blir ett viktigt nytt verktyg för framtida växthusgasmätningar, förutspår han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.