Johan Rockström: Miljön är beroende av jämlikhet

Klimat För att alla ska ha en skälig levnadsnivå utan att överskrida planetens gränser, måste de rika minska sin konsumtion. Det konstaterar ett 60-tal forskare i en ny stor rapport som definierar vad som bör ingå i ett värdigt liv.

Johan Rockström: Miljön är beroende av jämlikhet
Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. Foto: Pressbild.

Alla människor kan undkomma fattigdom och skyddas från skador orsakade av jordens systemförändringar. Detta kräver dock dramatiska förändringar i ekonomiska system och teknologier, samt en rättvisare hantering och delning av resurser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Detta framgår av en ny rapport från Earth Commission i The Lancet Planetary Health, där över 60 forskare från fler än 20 länder definierar det ”säkra och rättvisa utrymmet”.

Tidigare har forskare från Earth Commission visat att jordsystemets gränser överskrids på flera områden, såsom stigande temperaturer, snabb is- och skogsförlust samt markförstöring. Den nya rapporten fokuserar i stället på det utrymme där vi kan leva under drägliga förhållanden inom dessa gränser, med prognoser fram till 2050.

– För första gången har forskare mätt säkerhet och rättvisa med samma enheter för att hitta vägen till en stabil och hållbar framtid där vi alla kan blomstra. Rapporten visar att rättvisa är avgörande för både planetens och människornas säkerhet, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

Golvet för denna skäliga levnadsnivå är enligt följande:

  • 2 500 kcal mat per dag enligt den växtbaserade EAT Lancet-dieten.
  • Bostadsyta på 15 m².
  • Transport upp till 450 passagerarmil per år.
  • 100 liter vatten per person och dag för dryck, matlagning och hygien.
  • Elektricitet i 16 timmar per dag, inklusive högförbrukande apparat som tvättmaskin (0,7 kWh per person och dag).

Nivåerna ska inte ses som en gräns för all konsumtion, utan som ett mål för att lyfta de mest utsatta. För att alla ska kunna nå denna levnadsstandard utan att påverka planeten negativt krävs en betydande minskning av ojämlikheten i resursanvändningen. Enligt forskarna innebär det att begränsa vissa människors konsumtion för att ge andra fler möjligheter.

Det finns fortfarande tid

Forskningen visar att vi för närvarande är långt utanför det trygga och rättvisa utrymmet, men att det inte är för sent.

”Med djärva och omedelbara åtgärder kan vi förändra hur mänskligheten lever på planeten, säkerställa dess stabilitet och motståndskraft, samt stödja rättvis utveckling. Tiden för att agera är mycket knapp. Utmaningen är att snabbt och omfattande omvandla våra system till en rättvis och transformativ förändring”, skriver rapportförfattarna.

Xuemei Bai är professor i stadsmiljö och mänsklig ekologi vid Australian National University och en av författarna till rapporten.

Vad kan företag göra för att bidra till denna omställning?

– Jag anser att företag i första hand bör engagera sig i denna typ av forskning för att få en korrekt bild av situationen. Företag har potential att göra stora framsteg och verkligen påverka, säger Xuemei Bai, till Miljö & Utveckling.

Vidare säger hon att företag bör sätta tydliga hållbarhetsmål som grundar sig i vetenskap, och inte enbart fokusera på miljöfrågor, utan även inkludera social hållbarhet och andra viktiga aspekter.

– Jag tror att allt fler företag blir medvetna om att hållbarhetsarbete inte bara gynnar klimatet utan även deras lönsamhet. De inser också riskerna med att inte leva upp till regulatoriska krav och hamna på efterkälken. Att vara proaktiv kan vara en stor fördel, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste