Grönt ljus till H2 Green Steels stålverk i Boden: ”En viktig milstolpe”

Innovation Stålbolaget H2 Green Steel har nu fått grön ljus av Mark – och miljödomstolen i Umeå för sin nya stålfabrik i Svartbyn i Boden. Planen är att påbörja produktionen 2025.

Grönt ljus till H2 Green Steels stålverk i Boden: ”En viktig milstolpe”
H2 Green Steel plant vision Foto: H2GS/ SandellSandberg

Enligt domstolen har de myndigheter som yttrat sig i målet inte haft några större invändningar mot att lämna tillstånd till stålverket.

– Domstolen har bland annat beslutat om villkor för utsläpp till luft, damning och buller. Bolaget måste också stå för eller hålla en industriräddningstjänst som ska kunna hantera olyckor och tillbud, säger chefsrådmannen Katarina Brodin som varit ordförande vid huvudförhandlingen i en kommentar.

Redan den 1 juli 2022 fick H2 Green Steel tillstånd för att påbörja bygget i Boden. Det nya, fulla, tillståndet innebär att företaget även får starta verksamhet vid anläggningen. Planen är produktionsstart av förserier 2025 och full drift av stålverket till 2030, med planerad produktion av 5 miljoner ton stål.

”Det är en viktig milstolpe”

Hela processen, från inlämnade av ansökan till fullt tillstånd, har tagit mindre än 18 månader.

– Detta är en stor dag där vi från Boden, tillsammans med alla andra inblandade instanser, visar hela Sverige att det faktiskt går att ha snabba processer i komplexa tillståndsfrågor. Det är en viktig milstolpe för vårt bolag som gör det möjligt för oss att fortsätta arbetet i hög takt, säger Henrik Henriksson, VD på H2 Green Steel i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.