Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Insamlingen av matavfall ökar kraftigt

Aktuellt Avfallsmängderna minskade med 11 kilo per person från 2015 till 2016. Insamlingen av matavfall ökar kraftigt, enligt statistik från branschorganisationen Avfall Sverige.

Framförallt slängs det mindre tegelpannor, glasull och trasiga keramikkrukor, så kallat konstruktionsmaterial. Svenskarna läser också tidningen digitalt i större utsträckning, vilket innebär att färre tidningar bärs iväg till återvinningscentralen. Insamlingen av metallförpackningar minskade med 2 300 ton, eller sju procent. Däremot ökar insamlingen av plastförpackningar med hela 23 000 ton, eller 35 procent.

Mat samlas in

En tydlig trend är att insamlingen av matavfall, som sedan går till rötning, fortsätter att öka. Mellan 2010- 2016 ökade insamlingen med hela 174 procent.

– Det är glädjande att insamlingen av matavfall ökar, men för att nå högt ställda mål för matavfallsinsamling behövs krav på obligatorisk insamling av matavfall från både hushåll och verksamheter, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist i en kommentar till statistiken.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.