Hemköp inför pant på plastpåsar

Avfall Nu inför Hemköp pant på sina plastpåsar. 1 krona per påse betalar företaget för kundernas begagnade kassar.

Hemköp inför pant på plastpåsar
Stefan Nilsson

Nedskräpning med plast i natur och hav är ett stort problem. Plast från bärkassar bryts ned i små mikropartiklar, partiklar som lätt binder gifter. Partiklarna äts sedan upp av djur och fiskar och kan i förlängningen hamna på våra tallrikar.

Flera svenska butiker har därför börjat tillverka plastpåsar av sockerrör för att adressera problemet. Nu testar Hemköp även ett pantsystem för sina kassar på en butik vid Torsplan i Stockholm.

Blir nya påsar

Kunden använder sin Hemköpspåse så många gånger den önskar. Därefter pantas den i kassan och genererar en krona som dras från köpesumman. Kunden stoppar påsen i ett återvinningskärl och Hemköp återvinner plasten som blir till nya påsar. Max tio påsar kan pantas per köp.

Plastpåsens pris höjs med 50 öre, men för varje pantad påse får kunden 1 krona i pant. För varje påse som säljs i butiken vid Torsplan men inte pantas, skänker Hemköp 50 öre till organisationen Städa Sverige som sanerar plast från hav, sjöar och städer.

Åsa Domeij
Åsa Domeij Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood och har tidigare arbetat som politiker, agronom och riksdagsledamot.

– I Sverige förbrukar vi 80 plastpåsar per person och år, en siffra som ska halveras till 2025 enligt ett EU-direktiv. För att nå dit är det bra om fler återanvänder sina påsar många gånger och sedan pantar dem istället för att använda som soppåsar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Hemköp.

 

Läs mer:

 

Max 90 plastkassar per person till 2020

Ny lag ska minska användning av plastpåsar


Fakta

Nya regler för plastpåsar

Från maj 2017 gäller en ny förordning som reglerar användandet av plastkassar. Det innebär att de som tillhandahåller plastkassar till konsumenter, exempelvis i en butik, måste informera sina kunder om plastpåsars negativa miljöpåverkan. Förbrukningen av tunna plastkassar får inte överskrida 90 kassar per person och år 2020 och 40 kassar per person och år 2026.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.