nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nedskräpning med plast i natur och hav är ett stort problem. Nu testar Hemköp ett pantsystem för sina kassar på en butik vid Torsplan i Stockholm. FOTO: Stefan Nilsson

Hemköp inför pant på plastpåsar

Nu inför Hemköp pant på sina plastpåsar. 1 krona per påse betalar företaget för kundernas begagnade kassar.

  • Annons 1

Nedskräpning med plast i natur och hav är ett stort problem. Plast från bärkassar bryts ned i små mikropartiklar, partiklar som lätt binder gifter. Partiklarna äts sedan upp av djur och fiskar och kan i förlängningen hamna på våra tallrikar.

Flera svenska butiker har därför börjat tillverka plastpåsar av sockerrör för att adressera problemet. Nu testar Hemköp även ett pantsystem för sina kassar på en butik vid Torsplan i Stockholm.

Blir nya påsar

Kunden använder sin Hemköpspåse så många gånger den önskar. Därefter pantas den i kassan och genererar en krona som dras från köpesumman. Kunden stoppar påsen i ett återvinningskärl och Hemköp återvinner plasten som blir till nya påsar. Max tio påsar kan pantas per köp.

Plastpåsens pris höjs med 50 öre, men för varje pantad påse får kunden 1 krona i pant. För varje påse som säljs i butiken vid Torsplan men inte pantas, skänker Hemköp 50 öre till organisationen Städa Sverige som sanerar plast från hav, sjöar och städer.

Åsa Domeij

Åsa Domeij

– I Sverige förbrukar vi 80 plastpåsar per person och år, en siffra som ska halveras till 2025 enligt ett EU-direktiv. För att nå dit är det bra om fler återanvänder sina påsar många gånger och sedan pantar dem istället för att använda som soppåsar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Hemköp.

 

Läs mer:

 

Max 90 plastkassar per person till 2020

Ny lag ska minska användning av plastpåsar

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.