nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nedskräpning med plast i natur och hav är ett stort problem. Nu testar Hemköp ett pantsystem för sina kassar på en butik vid Torsplan i Stockholm.
Nedskräpning med plast i natur och hav är ett stort problem. Nu testar Hemköp ett pantsystem för sina kassar på en butik vid Torsplan i Stockholm. FOTO: Stefan Nilsson

Hemköp inför pant på plastpåsar

Nu inför Hemköp pant på sina plastpåsar. 1 krona per påse betalar företaget för kundernas begagnade kassar.

  • Annons 1

Nedskräpning med plast i natur och hav är ett stort problem. Plast från bärkassar bryts ned i små mikropartiklar, partiklar som lätt binder gifter. Partiklarna äts sedan upp av djur och fiskar och kan i förlängningen hamna på våra tallrikar.

Flera svenska butiker har därför börjat tillverka plastpåsar av sockerrör för att adressera problemet. Nu testar Hemköp även ett pantsystem för sina kassar på en butik vid Torsplan i Stockholm.

Blir nya påsar

Kunden använder sin Hemköpspåse så många gånger den önskar. Därefter pantas den i kassan och genererar en krona som dras från köpesumman. Kunden stoppar påsen i ett återvinningskärl och Hemköp återvinner plasten som blir till nya påsar. Max tio påsar kan pantas per köp.

Plastpåsens pris höjs med 50 öre, men för varje pantad påse får kunden 1 krona i pant. För varje påse som säljs i butiken vid Torsplan men inte pantas, skänker Hemköp 50 öre till organisationen Städa Sverige som sanerar plast från hav, sjöar och städer.

Åsa Domeij

Åsa Domeij

– I Sverige förbrukar vi 80 plastpåsar per person och år, en siffra som ska halveras till 2025 enligt ett EU-direktiv. För att nå dit är det bra om fler återanvänder sina påsar många gånger och sedan pantar dem istället för att använda som soppåsar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Hemköp.

 

Läs mer:

 

Max 90 plastkassar per person till 2020

Ny lag ska minska användning av plastpåsar

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.