Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

”Hästhagar är ett dolt miljöhot”

Forskning Hästar kan tillföra 60 kilo fosfor per hektar i en hage. Det är nästan tre gånger så mycket som lantbrukare får lov att lägga på sina åkrar. Tjänstemän och forskare vill nu att hästhagar ses som ett miljöhot.

”Hästhagar är ett dolt miljöhot”
Shutterstock

Hästhagar upptar en tiondel av Sveriges jordbruksmark. Men få hästägare är medvetna om att de bidrar till övergödningen av våra vatten.

– Det här är ett stort problem som verkligen behöver uppmärksammas, och det är ett antal projekt på gång nu i kommunerna, säger Gunilla Lindgren på Länsstyrelsen i Uppsala län, till tidningen Hav & Vatten.

Ute året runt

Till skillnad från kor är hästar ute i hagen varje dag, året runt. Forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att hästar kan tillföra så mycket som 60 kilo fosfor per hektar i en hage. Ändå är de få som ser hästen och hästhagen som ett miljöhot.

– De flesta har absolut ingen aning om vad deras hästar släpper ut. Ska man lösa problemet är första steget att informera, säger hästägaren Nadja Andréewitch, som nyligen gjort ett examensarbete vid Mälardalens högskola om fosforläckage från hästhagar.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.