nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Här är morgondagens miljöinnovatörer

En kruka för hemmaodling av grönsaker, ett kemiföretag som gör plast utan bisfenol och en mobilapp som visar användarens energiförbrukning. Det är några av tävlingsbidragen i kategorin Miljö och energi i årets Venture cup, en tävling för entreprenörer och deras affärsidéer.

  • Annons 1

På regionfinalen den 12 december utses vinnaren som har chans att gå hem med 125 000 kronor. Pengarna ska hjälpa entreprenörerna att fortsätta utveckla sin affärsidé. Regionens vinnare har chans att kvalificera sig till Sverigefinalen i juni 2014, där de kan vinna ytterligare 125 000 kronor.

Här är några av årets finalister:

Hydro Cultivate är en vertikal miniodling. Jämfört med vanlig odling med kruka och jord kan man odla grönsaker, frukt och kryddor tre gånger så snabbt och hela året runt. Resultatet är lokalodlade växter med ett minimalt koldioxidavtryck.

Cyclicor är ett kemiföretag som satsar på att utveckla och kommersialisera säkra och mer hållbara polymerer. Företaget har utvecklat en kemisk syntesprocess som gör att polykarbonatplatser kan tillverkas utan bisfenol och polyuretanplast utan isocyanater.

Heating UK ska exportera know-how och utrustning till Storbritannien i syfte att hjälpa till i övergången till energisnåla uppvärmningssystem som bidrar till att sänka koldioxidutsläppen för privatpersoner samt kommuner och nationen.

Greenovation är en mobilapplikation som visualiserar energiförbrukningsdata för användaren på ett överskådligt och begripligt sätt. Tjänsten ger omedelbar feedback och råd om hur man kan minska förbrukningen. Idén är att skapa en nationell databas så att användaren ska kunna jämföra sig med andra hushåll. Greenovation kräver inte någon extra utrustning utan bygger på befintliga mätare och data.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.