Fyra tävlar om stora Greenwashpriset

En kommun och fyra företag finns bland de nominerade. Fram till den 30 juni kan du lägga din röst.

Jordens Vänner står bakom priset som förra året gick till Stora Enso. Anledningen var att de samtidigt marknadsförde sig som ett miljömedvetet företag som främjade biologisk mångfald samtidigt som de drev eukalyptusplantager i Brasilien, där de tidigare dömts för miljöbrott. Nu har Jordens Vänner utsett fyra nya kandidater och fram till den 30 juni kan du rösta på deras sajt.

Kandiderar gör:

* Stockholms Stad har satt ett ambitiöst mål för att minska sina växthusgasutsläpp till 2015. Samtidigt eldar de med kol via Fortum som de är samägare i. De bygger också Förbifart Stockholm som inte är förenligt med de stora insatser som måste ske inom transportsektorn om staden ska klara målen.

* Ica lovar närproducerat men kör importvaror i egna märken. Genom att sälja närproducerade varor hävdar Ica att de erbjuder mångfald, stödjer småskalig produktion och lokala jobb. De stödjer dock inte småskalig produktion eller lokala producenter när de köper in varor till sitt eget varumärke, som exempelvis grädde från Österrike.

*AP-fonderna investerar i oljebolag och bryter mot riktlinjer de lovat att följa. De svenska AP-fonderna har till uppdrag att förvalta svenska folkets pensionspengar, och placera dem med hänsyn till miljö och etik, utan att det påverkar avkastningen negativt. De investerar dock drygt 9 500 miljoner kronor i världens sex största oljebolag och inget av de företag där AP-fonderna har sina största investeringar prioriterar förnyelsebar energi.

*Fortum värme sänder ut olivgrönskande budskap där de beskriver hur Stockholms fjärrvärme består till stor del av förnybar och återvunnen energi trots att bolagets koleldande kraftvärmeverk, KVV6, ligger i Stockholm.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.