Företag spionerade på miljökämpar

Stora energibolag har övervakat miljöaktivister för att förhindra kampanjer som kan svärta ned deras rykte, visar Guardians avslöjande.

Tre energiföretag har lejt en privat säkerhetsfirma i Storbritannien för att i hemlighet övervaka miljöaktivister, skriver tidningen The Guardian. Företagen är Eon, brittiska kolproducenten Scottish Resources Group och elbolaget Scottish Powers.

Läckta dokument visar att ägaren av säkerhetsbolagen har tipsat företagen om aktivisternas planer efter att ha övervakat deras mejlkonton samt uppmanat en av sina agenter att medverka på kampanjmöten inom miljörörelsen.

En granskning som The Guardian gjort visar därtill att privata säkerhetsfirmor på uppdrag av flera olika typer av multinationella bolag har låtsats vara aktivister på mejlinglistor och infiltrerat kampanjgrupper i flera år med sina agenter.

Ett av syftena med övervakningen har varit att förebygga riktade kampanjer mot företagen. En av de som driver säkerhetsfirmorna påpekar att all information kommer från offentligt material som mejlinglistor. Eon medger att de har anlitat två firmor för att genom offentligt material få information om protester och om när demonstranter skulle ta sig in på anläggningar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.