Israel och Kina i satsning på förnybart

Israels regering vill göra landet till en föregångare när det gäller produktion av förnygar energi. Kina väntas göra det samma i sin nya femårsplan som snart ska lanseras.

Både här och där världen över satsar man nu på att minska beroendet av kol och olja till förmån för förnybara energikällor. Att höga elpriser ligger bakom är en gissning som inte känns allt för utsvävande.

Israel är ett av de länder som deklarerat att de kommer att satsa stort på förnybart under de kommande åren. Dessutom vill de bli en ny inkubator för grön teknologi. Israelerna har en hel del att komma ikapp. Idag är Israel nästan helt beroende av import av kol och naturgas för sin energiförsörjning. Mellan 2000 och 2005 fanns landet inte ens bland de 10 mest framgångsrika länderna när det gäller patentering av gröna innovationer.

Men det ska ändras. Målet är nu att en procent av elektriciteten ska komma från förnybara energikällor år 2020. Regeringen har avsatt 600 miljoner dollar under den nästa tioårsperioden för att nå dit målet. 2006 fanns det 120 cleantechföretag i Israel, nu har 120 till etablerats.

Bland satsningarna ligger ett stort projekt för att bygga ut laddningsstationer för elbilar över hela Israel i startgroparna. Nätet beräknas bli det största i världen, enligt Bloomberg Businessweek. Man har även stora planer när det gäller solenergi och planerar bland annat en anläggning i Negev Desert med total kapacitet på 60 megawatt.

Kina på gång

Men Israel är inte ensamma om att satsa på förnybart. Kinas regering väntas presentera den grönaste femårsplanen i Kinas moderna historia under nästa månad. Möjligheten med grön teknologi har studerats under flera år, men enligt the Guardian kommer bland annat en ny miljöskatt som riktar sig mot de allra största förorenarna med säkerhet att införas under den kommande perioden. Syftet är bland annat att sätta p för den industri som samlats i Kina för att dra fördel av låga produktionskostnader och en svag miljölagstiftning. I femårsplanen finns också planer för världens mest ambitiösa satsning på förnybar energi. Idag kommer 70 procent av Kinas energi och 8 procent av landets elektricitet kommer från kolkraftverk.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.