Få leksakstillverkare tillåter insyn

Bara två av tio världsledande leksaksföretag tillåter etik- och miljögranskning av sin tillverkning. Det visar en undersökning som Råd och rön gjort tillsammans med andra europeiska konsumenttidningar.

Få leksakstillverkare tillåter insyn

Tio leksakstillverkare ingick i undersökningen och två leksaker från varje företag valdes ut för att ta reda på var, hur och under vilka sociala och miljömässiga förhållanden de tillverkas. De enda företag som visat samarbetsvilja i undersökningen är amerikanska Hasbro och tyska Playmobil. De övriga leksakstillverkare som ingått i undersökningen är Disney, Mattel, Lego, Brio, Bandai, Famosa, Simba Dickie och MGA.

– Hemlighetsmakeriet är oacceptabelt och visar på bristande respekt. Om nu företagen gör insatser för miljö och arbetsvillkor måste de berätta om det, konkret och öppet. Enbart utfästelser och policier räcker inte om de inte kan visa hur dessa efterlevs, säger Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges konsumenter i ett pressmeddelande.

”Öppenhet borde vara en självklarhet”

Förra året köptes det leksaker i Sverige för 3,6 miljarder kronor och inom EU handlades det för 140 miljarder kronor. Större delen av produktionen, 86 procent, sker i Kina, enligt uppgift i ett pressmeddelande från Sveriges konsumenter.

– Att inte visa hänsyn för undersökande insatser och granskningar är fullkomligt oförståeligt. Öppenhet borde vara en självklarhet. Hur ska konsumenterna annars kunna veta att det inte bara är dimridåer och prat. De som vill göra medvetna val av leksaker inför julen måste få en chans, säger Jan Bertoft

Fakta

Tips inför köp av leksaker som julklappar:

Fråga i butik om företaget har en så kallad uppförandekod eller etiska riktlinjer.

Hur kontrolleras fabrikerna?

Respekterar fabrikens underleverantörer mänskliga rättigheter?

Får arbetarna skäliga löner?

Du kan även skriva eller ringa direkt till företagen.

Bojkotta inte leksaker från tredje världen – de som arbetar där behöver sina jobb.

Källa: Sveriges konsumenter

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.