Energipaket sparade 20 miljoner

En besparing 20 miljoner kronor och minskade utsläpp med 3 800 ton koldioxid. Det är resultatet av energisparprojektet inom Landstinget i Östergötland.

Ökande kostnader för energianvändning, ett generellt moderniseringsbehov samt miljömål att uppnå. Det var de tunga argumenten när Landstinget i Östergötland för två år sedan drog igång det stora energisparprojektet.

Under de två åren har man genomfört en rad åtgärder, bland annat installation av återvinningsaggregat, energieffektivare fläktar och optimering av ventilationssystemen, utbyte av olja mot pellets, värmepumpar och fjärrvärme, samt åtgärder för vatteneffektivisering på toaletter och tappställen. Totalentreprenör för satsningen är Siemens.

– Vi har satsat drygt 78 miljoner kronor för att sänka energikostnaderna och nu ser vi resultatet. Med de årliga energiprishöjningarna inräknade har projektet sparat 20 miljoner kronor, vilket är mer än vi räknat med. Det här energisparprojektet utgör en stor del i vårt arbete för att nå de energisparmål vi har inom vår verksamhet, säger Lina Hallberg, energicontroller och projektledare på landstinget.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.