Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Earth Hour ändrade vanor

Enligt en undersökning bland 1000 personer som Världsnaturfonden beställt, gjorde klimatinitiativet Earth Hour att många svenskar skaffade sig mer klimatvänliga vanor veckan efter manifestationen.

Eart Hour är en årligt återkommande global manifestation för klimatet som startade 2007 på initiativ av Världsnaturfonden WWF i Australien. Manifestationen, som går ut på att släcka elbelysning och stänga av elektroniska apparater under en timme och samtidigt fundera på vilka åtgärder som skulle kunna spara energi, har sedan spridit sig över världen.

Sverige är ett av de 154 deltagande länderna som har högst deltagande i Earth Hour. Veckan efter manifestationen den 23 mars beställde Världsnaturfonden en undersökning bland 1 000 svenskar som visade att hälften av respondenterna började med nya klimatsmarta vanor i samband med Earth Hour.

Enligt Världsnaturfondens siffror började 50 procent återvinna mer, 36 procent energieffektivisera sina hem, 32 procent började cykla och åka mer kollektivt, 27 procent började åka mindre bil, 27 procent konsumerar mindre och 23 procent har blivit vegetarianer eller äter mindre kött.

– Det är fantastiska siffror som visar att något händer i samband med Earth Hour. Vi behöver påverka på flera nivåer i samhället för nå en grön samhällsförändring. Vi behöver klimatinnovationer, vi måste minska städernas koldioxidutsläpp och absolut viktigast – vi måste få politikerna att fatta rätt beslut. Dock kommer inget att ske om inte vi som individer förstår problemen, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén i en kommentar i ett pressmeddelande.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.