nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Björn Peters och Christian Stridsberg på WMS Nordics anläggning i Hög utanför Löddeköpinge. FOTO: Andreas Offesson

De gör plastskräp till en affär

Där andra ser plastskräp finner Christian Stridsberg och Björn Peters på WMS Nordic affärsmöjligheter och en väg till ett mer hållbart samhälle.

  • Annons 1

– Grundbulten i WMS är att vi ska sortera mer och bränna mindre, säger Christian Stridsberg.

Han har arbetat inom flygbranschen och Björn Peters var tidigare miljö- och kvalitetsansvarig på ett företag inom dagligvarubranschen. Erfarenheterna av arbetet med miljö, ekonomi och logistik tog de sedan med sig när de startade det nya bolaget.

Avfallet bli en positiv post

– Vi åkte ut till potentiella kunder och konsulterade, letade upp köpare, sålde avfallet vidare och gav företaget ersättning. För vissa företag blev avfallet en positiv post, säger Christian Stridsberg.

Företaget samlar fortfarande in avfall, men mycket lämnas av kunderna på plats.

– Vi tar in materialet på gården och sorterar upp det i rena fraktioner så att det blir intressant för företag att köpa. Köparna använder det sedan i sin produktion eller som råvara för granulat, förklarar Christian Stridsberg.

Gröna bonden

WMS Nordic återvinner mycket frigolit från fiskeindustrin, men sedan förra året har man dessutom 350 lantbruksföretag som kunder genom konceptet Gröna Bonden.

– Vi åker ut till lantbruken och hämtar deras plastavfall. Det tar tid och energi för dem att åka och lämna ensilagefilm eller storsäckar för utsäde eller gödsel på återvinningscentralen. Dessutom åker de med tomma traktorer därifrån. Vi har tre lastbilar som följer en rutt och alltid kör med last. Så det totala koldioxidavtrycket blir avsevärt mycket lägre, säger Christian Stridsberg.

Bland företagets storkunder finns en handfull kommuner och andra företag inom miljö- och återvinningsbranschen. Christian Stridsberg tror på en utveckling där avfallshanteringen kommer att tillmätas en allt större betydelse för företagen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.