nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Waggeryds IK, en av alla föreningar som är med på Strandens Dag. FOTO: Foto: Karin Selldén.

Den yngre generationen agerar mot nedskräpning – städar stränder i hela världen

I över hundra länder gör en miljon ungdomar insatser för att minska marin nedskräpning i den världsomspännande satsningen, International Coastal Cleanup, Strandens Dag. I morgon är det Sveriges tur – då ska 250 kilometer stränder städas.

  • Annons 1

Det städas ordentligt runt världens hav, sjöar och vattendrag just nu. I morgon, lördag, är det Sveriges tur. Då ska ungdomar från 60 föreningar städa stränder i samarbetet #Städamera och Städa Kust.

Bakom initiativet ligger Idrottens miljöorganisation Städa Sverige och miljöföretaget Pantamera. Det är sjätte året som Strandens Dag genomförs i hela landet – från Ystad till Kalix, och intresset är större än någonsin, berättar Mats Wesslén, vd för Städa Sverige:

– Vi har plockat skräp i många år. Vi vet hur viktigt vårt arbete är. Nu ser vi också att de gemensamma krafterna för upprensning av våra hav, sjöar och vattendrag blir allt starkare. Både internationellt och här i Sverige, där regeringen också anslår miljardbelopp för miljö, klimat och renare hav.

Regionala samarbeten

Utöver samarbetet med Pantamera genomförs också regionala samarbeten på Strandens Dag inom ramen för Städa Kust. Tillsammans med Länsförsäkringar Göteborg & Bohuslän genomförs städningar i Göteborg, Tanum och Uddevalla. I Stockholm står måltidsföretaget Sabis bakom ett antal städningar.

Läs mer om platser där städdagen äger rum här. 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.