Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kol kan ersätta ovanliga metaller

Avfall & Återvinning En ny kartläggning från Chalmers visar att det finns möjliga tekniklösningar för att ersätta knappa metaller, så kallade konfliktmetaller, med kolnanomaterial som grafen.

Kol kan ersätta ovanliga metaller
Creative Lab / Shutterstock.com

Knappa metaller, som tenn, silver, volfram och indium, finns i nästan all elektronisk utrustning.

De är komplicerade att utvinna, svåra att återvinna och så ovanliga att flera av dem blir konfliktmetaller som underbygger strider och förtryck i till exempel i Kongo-Kinshasa.

Knappa metaller finns i många av våra vardagsföremål. FOTO: Jonas Sandwall

Material med god ledningsförmåga

Rickard Arvidsson och Björn Sandén, forskare i miljösystemanalys på Chalmers, har nu granskat en alternativ lösning: att ersätta de knappa metallerna med kolnanomaterial. Dessa ämnen, där grafen är det mest välkända, är liksom knappa metaller starka material med god ledningsförmåga.

– I dag finns många nya kolnanomaterial med liknande egenskaper som metaller. Det är viktigt att satsa på både återvinning och ersättning av de knappa metallerna framöver, säger Björn Sandén.

Ersättningen av Indium och Gallium är lovande

Forskarna har tittat på den huvudsakliga användningen för 14 olika metaller, och genom att granska patent och vetenskaplig litteratur undersökt möjligheten att ersätta dem med kolnanomaterial.

– För 13 av de 14 metaller vi undersökte finns potentiella tekniklösningar för att ersätta dem med kolnanomaterial i deras vanligaste tillämpningar. Teknikutvecklingen har nått olika långt för olika metaller och tillämpningar. För indium och gallium är resultaten väldigt lovande, säger Rickard Arvidsson.

– Det här ger hopp. I diskussionen om resursbegränsningar, cirkulär ekonomi och samhällets materialhantering har återvinning och återanvändning länge varit i fokus, säger Björn Sandén.

Läs mer om de sällsynta metallerna

 

 

 

Fakta

Kolnanomaterial består endast eller huvudsakligen av kol, och är tunna, starka material med god ledningsförmåga.

Flera knappa metaller har liknande egenskaper. Metallerna finns till exempel i kablar, tunna skärmar, flamskyddsmedel, rostskydd och kondensatorer.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.