nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vinnarna korades av en namnkunnig jury bestående av bland andra: Jan Eliasson, diplomat, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare i FN, Johan Rockström, professor vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resiliance Centre och Sara Wimmercranz, entreprenör och riskkapitalist. FOTO: Swedbank

Miljöinnovationer i topp i entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

  • Annons 1

Swedbank har arrangerat tävlingen rivstart för att belöna hållbara affärsidéer. Av de 4 500 tävlingsbidragen korades tio vinnare. Dessa har alla fått 250 000 kronor vardera samt ett skräddarsytt upplägg för att förverkliga sina företagsidéer.

– Vi ser att entreprenörer och småföretagare bidrar till mycket i samhället. Framför allt är entreprenörerna viktiga när det gäller utmaningar som hela samhället står inför. De står för innovationskraft, driv och mod. Vi ville hittat ett sätt att uppmuntra och belysa det faktumet, säger Ellen Carlgren, på Swedbanks kommunikationskontor till Miljö & Utveckling.

Affärsidéer som kan samhällsutmaningar

Vattenrening, minskat sopsvinn, smarta solceller och algproduktion med förnybar energi är några exempel på hur vinnarna ska bidra till att lösa samhällsutmaningar.

En av vinnarna är Sofia Nordell, på SÅNI Innovation. Hon har skapat appen ”Mitt käk” som ska bidra till att minska matsvinnet, sopkostnaderna samt öka bruttovinsten.

Emma Woxlin, Epishine.

Emma Woxlin, som också är en av vinnarna, har startat företaget Epishine. Hon har utvecklat en metod för att tillverka solceller på ett resurseffektivt sätt, vilket möjliggör trådlös energiförsörjning till sensorer för den växande IoT-marknaden. Potentialen till storskalig produktion kan dessutom på sikt ge människor som tidigare inte haft råd, tillgång till ren elektricitet.

– Nu kommer vi att fokusera på att bli klar med vår produktionsanläggning, få ut vår produkt på marknaden och rädda världen, säger Emma Woxlin.

Alger och vattenrening

Vinnaren Marcus Nyberg på HealthAlgae Sweden, producerar via en sluten, steril och helt inomhusbaserad process HealthAlgae ätbara alger. Produktionen använder helt förnybar energi och mindre mängd vatten än vad som används i konventionellt jordbruk.

Anders Lindqvist på Swedish Hydro Solutions, har skapat vattenreningslösningar för industri-, bygg- och entreprenadbranschen. 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.