Miljöinnovationer i topp i entreprenörstävling

Avfall Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

Miljöinnovationer i topp i entreprenörstävling
Swedbank

Swedbank har arrangerat tävlingen rivstart för att belöna hållbara affärsidéer. Av de 4 500 tävlingsbidragen korades tio vinnare. Dessa har alla fått 250 000 kronor vardera samt ett skräddarsytt upplägg för att förverkliga sina företagsidéer.

– Vi ser att entreprenörer och småföretagare bidrar till mycket i samhället. Framför allt är entreprenörerna viktiga när det gäller utmaningar som hela samhället står inför. De står för innovationskraft, driv och mod. Vi ville hittat ett sätt att uppmuntra och belysa det faktumet, säger Ellen Carlgren, på Swedbanks kommunikationskontor till Miljö & Utveckling.

Affärsidéer som kan samhällsutmaningar

Vattenrening, minskat sopsvinn, smarta solceller och algproduktion med förnybar energi är några exempel på hur vinnarna ska bidra till att lösa samhällsutmaningar.

En av vinnarna är Sofia Nordell, på SÅNI Innovation. Hon har skapat appen ”Mitt käk” som ska bidra till att minska matsvinnet, sopkostnaderna samt öka bruttovinsten.

Emma Woxlin, Epishine.

Emma Woxlin, som också är en av vinnarna, har startat företaget Epishine. Hon har utvecklat en metod för att tillverka solceller på ett resurseffektivt sätt, vilket möjliggör trådlös energiförsörjning till sensorer för den växande IoT-marknaden. Potentialen till storskalig produktion kan dessutom på sikt ge människor som tidigare inte haft råd, tillgång till ren elektricitet.

– Nu kommer vi att fokusera på att bli klar med vår produktionsanläggning, få ut vår produkt på marknaden och rädda världen, säger Emma Woxlin.

Alger och vattenrening

Vinnaren Marcus Nyberg på HealthAlgae Sweden, producerar via en sluten, steril och helt inomhusbaserad process HealthAlgae ätbara alger. Produktionen använder helt förnybar energi och mindre mängd vatten än vad som används i konventionellt jordbruk.

Anders Lindqvist på Swedish Hydro Solutions, har skapat vattenreningslösningar för industri-, bygg- och entreprenadbranschen. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.