nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Företagens initiativ kring återvinning av mobiler är inget de själva gör reklam för. FOTO: Shutterstock

Dålig information om återvinning av mobiler

Elavfall är det avfall som växer snabbast i världen. Ändå är det stora brister i informationen om miljörisker och företagens initiativ för återvinning. Det visar en rapport från Swedwatch.

  • Annons 1

Företagens modeller för insamling och återanvändning ser olika ut. Vanligtvis tas den gamla mobilen tillbaka av operatören i utbyte mot att kunden får en ny. Operatören ser till att telefonerna återställs och repareras hos betrodda leverantörer. De säljs sedan vidare på en andrahandsmarknad, ofta utanför Sverige.

– Telia, Tele2, Telenor och Tre har alla system på plats för att återta gamla mobiler och ge dem nytt liv på en andrahandsmarknad. Men det är inget som kommuniceras aktivt till privatkunder, och det saknas information om vad som händer med de mobiler som samlas in, säger Théo Jaekel, researcher och rapportförfattare på Swedwatch.

Granskningen konstaterar bland annat att de fyra största mobiloperatörerna brister i sitt ansvar att informera om de negativa effekter på människor och miljö som en mobiltelefon har under sin livscykel. I reklamkampanjerna är mobiloperatörernas budskap att konsumenterna ska köpa nytt, istället för att återanvända.

I tidigare rapporter har Swedwatch uppmärksammat den illegala handeln med el-avfall. Bara från EU exporteras 400 000 ton odokumenterat el-avfall varje år. Det finns en stor risk att de gamla mobiler som säljs i Europa hamnar på soptippar i Kina och Ghana. Där bränns telefonerna för att få fram värdefulla metaller som göms inuti. Arbetet sker ofta helt utan skydd. I processen frigörs skadliga ämnen som är farliga för människor och miljö.

– Operatörernas arbete med återvinning är positivt. Men de måste även följa upp sluthanteringen av de mobiler som säljs vidare utomlands. De har ett ansvar för att de allvarliga riskerna kring hanteringen av el-avfallet ska undvikas, säger Théo Jaekel.

Fakta:

Swedwatch är en ideell förening med följande medlemsorganisationer: Naturskyddsföreningen, Svenska kyrkan, Latinamerikagrupperna, Fair Trade Center, Diakonia och Afrikagrupperna. Swedwatch bildades 2003.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.