CSR-pampar utnämnda

Tidningen CSR i praktiken har listat de 100 mest inflytelserika personerna som kan påverka företagen att satsa på hållbarhet.

Vilka påverkar näringslivets hållbarhetsarbete mest? CSR i praktiken bjöd in läsare att lämna förslag och gjorde research för att hitta de mest inflytelserika personerna 2012. Resultatet blev en lång lista med de som anses ha störst betydelse för att piska på CSR-frågorna i näringslivet. Här är ett axplock av de som rankas högst.

Företagsledarna

1. Monica Lingegård, vd för Samhall – för en hållbar syn på anställda.

2. Michael Wolf, vd för Swedbank – för att han ser kopplingen mellan hållbarhet och lönsamhet som självklar.

3. Sasja Beslik, vd för Nordea Fonder- för att han tuffat till bolagets attityd mot sina innehav och verkat för strategier som bygger tillväxt i en hållbar värld.

Offentlig sektor

1. Peter Norman, Finansmarknadsminister – för att han bidragit till att göra etik och hållbarhetsfrågor en del av den statliga ägendepolitiken och finansmarknadspolitiken.

2. Katarina Pelin, Förvaltningsdirektör på Miljöförvaltningen i Malmö stad – för att hon tar ett helhetsgrepp om energi, fastigheter, och transporter och lyckas genomföra det som andra bara drömmer om, inte minst i stadsdelen Hyllie.

3. Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet – för att han tack vare sin position som skuggnäringsminister och med ett nytt grönt nätverk blivit en allt viktigare spelare för näringslivet att hålla kolla på.

Civilsamhället

1. Anna Ryott, Generalsekreterare för SOS Barnbyar – för att hon visar vägen och har fått företagen att inse att samhällsengagemang är en långsiktig investering. Ett kvitto på det är att företagsdonationerna ökat som aldrig förr.

2. Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen – för att hon är en supertalang som med humor och förmåga att se saker ur ett annat perspektiv verkar för en rättvisare kompetensrepresentering.

3. Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace – för att han är en miljökämpe som bland annat bidragit till att få H&M att lova att sluta använda kemikalier i sina kläder.

Rådgivare

1. Klas Eklund, författare och Senior Economist på SEB – för hans unika förmåga att tolka samtiden, inte minst genom den idéartikel i DN som lyckades väcka debatt om kapitalismens utmaningar.

2. Leo Razzak, föreläsare – för att han med charm och allvar sätter ljus på mångfaldsfrågan ur ett affärsperspektiv.

3. Niclas Ihrén, Senior Advisor på Respect – för att han i rollen som rådgivare lyckas navigera genom samtiden med full koll på hållbarhetsfrågorna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.