Bli en miljöbättre upphandlare av mat

Nu släpper Miljöstyrningsrådet nya hjälpmedel för upphandlare av frukt och grönt, bröd och andra livsmedel. Bättre miljö och hälsa är målet.

Bli en miljöbättre upphandlare av mat

Miljöstyrningsrådets nya hjälpmedel omfattar miljömässiga och etiska krav samt ett förslag på certifikat. Det ska kunna användas av upphandlare som vill höja miljöribban i arbetet.

– De viktigaste miljöaspekterna som vi ställer krav inom är spridning av hälso- och miljöskadliga ämnen, övergödande ämnen vid odling, utsläpp av klimatpåverkande gaser, förpackningar samt sociala aspekter som produktion under bristfälliga arbetsförhållanden, berättar Lisa Sennström, projektledare på Miljöstyrningsrådet.

Kraven som tagits fram av en expertgrupp med representanter från upphandlare, näringslivet och branschorganisationer omfattar både konventionell och ekologisk produktion.

Fakta

Livsmedel som hjälpmedlet gäller:

* Bröd

* Mjöl

* Gryn

* Socker

* Ris

* Frukt och grönt

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.