Banta elräkningen – och skona miljön

Nu blir det möjligt att tjäna pengar på att göra en insats för miljön. Telenor Connexion och värmemätningsföretaget Brunata har gått samman för att effektivt kunna mäta och styra energiförbrukning på distans.

Banta elräkningen 
– och skona miljön

Det handlar om m2m, eller maskin-till-maskin kommunikation. Denna snabbt växande teknik innebär att allt från två till miljarder maskiner kan kopplas samman över trådlösa eller fasta nät i syfte att skapa nya affärsmöjligheter, förbättrad effektivitet och minskade kostnader. Samtliga tre faktorer spelar in i avtalet mellan Telenor Connexion och det danska företaget Brunata, som utvecklar el- och värmemätare för kontroll av energikonsumtion i såväl offentliga som privata byggnader världen över.

Sänk temperaturen

Från och med december 2009 finns specialtillverkade sim-kort från Telenor Connexion inpassade i Brunatas mätinstrument. Tanken är att konsumenter och fastighetsägare ska kunna övervaka och kontrollera sin energiförbrukning på distans. Exempelvis genom att anpassa temperaturen inomhus när solen skiner in genom fönstret en vacker dag eller elden sprakar i öppna spisen.

– M2m-teknologin öppnar gränslösa möjligheter att både spara pengar och skona miljön. Vi är oerhört glada över att få vara en globalt sammanlänkande del av Brunatas smarta mätanordningar, säger Gwenn Larsson på Telenor Connexion.

Flera oberoende undersökningar har visat att energimätning kan minska förbrukningen med så mycket som 30 procent, vilket i sin tur också minskar koldioxidutsläppen. På så vis slår m2m connect-samarbetet mellan Brunata och Telenor Connexion två flugor i en smäll.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.