En global övergång till en mer växtbaserad kost skulle kunna mätta hela världens befolkning till år 2050 – och samtidigt halvera utsläppen från livsmedelssystemen. Det visar en ny rapport från Eat Lancet-kommissionen, där experter från över 35 länder har deltagit.
Den så kallade planetära hälsodieten bygger på stora mängder grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, kombinerat med måttliga mängder kött och mejeriprodukter. Enligt forskarna bakom rapporten kan omställningen förebygga upp till 15 miljoner förtida dödsfall per år, samtidigt som planetens gränser för klimat, biologisk mångfald och vattenanvändning respekteras.
Men utvecklingen går i dag i motsatt riktning. Världens rikaste 30 procent står för över 70 procent av den globala matens miljöpåverkan, och färre än 1 procent lever i det forskarna beskriver som ett ”säkert och rättvist utrymme” – där både människors behov och jordens gränser ryms.
För att vända trenden krävs omfattande politiska reformer, ändrade subventioner och satsningar för att minska matsvinnet, enligt rapporten.
Ny global diet kan mätta världen och rädda miljontals liv
Dagens M&U En växtbaserad kost kan både mätta världens befolkning och halvera utsläppen, enligt en ny EAT-Lancet-rapport. Men omställningen kräver stora politiska reformer.

Foto: Adobe stock.
Någonting är fel
Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant? Logga in och läs vidare.
63KYZY9ISLJ7zwXFbuSMAww62LGnQ7YIeWn7W53zsDY=