95 procent vill ha etiska pensioner

CSR Kraven på att de som förvaltar våra pengar ska ta etiska och miljömässiga hänsyn ökar. Men i praktiken händer väldigt lite. En ny antologi sätter fingret på varför – och presenterar möjliga lösningar.

95 procent vill ha etiska pensioner
Göteborgs universitet

Flera av världens ledande experter inom finansiell rätt har bidragit till boken Cambridge Handbook of Institutional Investment an Fiduciary Duty. Bland redaktörerna finns Joakim Sandberg, docent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet. Han skriver bland annat om en stor undersökning där drygt 1 000 svenskar har tyckt till om sina pensionsförvaltares uppdrag. 95 procent av dem vill att deras pensionsförvaltare ska ta etisk och miljömässig hänsyn. Undersökningen tittar också på drivkrafterna bakom det ställningstagandet. Tror vi att det blir lönsammare i längden, eller handlar det om att de schysta värderingarna är ett mål i sig?

– Båda två spelar roll. Men det är värderingarna som är den starkaste förklaringen. För de allra flesta handlar det inte om kronor och ören. Det här är en viktig fråga och pensionsförvaltare bör ta hänsyn till det, säger Joakim Sandberg.

Tror på striktare regleringar

Nästan alla svenskar efterfrågar alltså en mer etisk pensionsförvaltning när de får frågan. Men de flesta orkar inte engagera sig och göra aktiva val. I praktiken går omställningen i finansbranschen därför långsamt.

– De allra flesta öppnar inte ens det orangea kuvertet – det handlar om en avlägsen framtid och det här med investeringar känns komplicerat, säger Joakim Sandberg och fortsätter:

– Om jag får sticka ut hakan tror jag inte på en konsumentdriven utveckling. Jag tror på lagstiftning och en allmän reglering av fondförvaltarnas uppgift. Lösningen ligger i styrningen, att man berättar för dem att det här är också deras uppdrag.

Sinkar miljöarbetet

De flesta fondförvaltare ser det endast som sin uppgift att maximera avkastningen, menar Joakim Sandberg. Om de inte börjar ställa andra typer av krav på sina investeringar riskerar företagens miljöarbete att avstanna.

– Vad kapitalet vill att företagen gör kommer att ha en avgörande roll. Man kan ha en progressiv miljöpolitik och man kan ha högt ställda ambitioner men om kapitalförvaltningarna bara kräver hög avkastning så kan det göra att man rör sig i motsatt riktning.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.