50 procent gör matlåda av matrester

Hälften av alla som tillfrågats om matsvinn av Yougov gör matlåda av sina rester. De flesta anger ekonomi som skäl för att inte slänga mat, medan 34 procent anger miljö och klimat. Ändå hamnar mycket i soporna.

50 procent gör matlåda av matrester
Med rester till lunchen. Foto: Pixabay.

Mat för 6 000 kronor om året hamnar i soporna hos en familj på fyra personer. Det blev ett av resultaten när undersökningsföretaget Yougov frågade 3 500 personer om matvanor på uppdrag av Arla. Per person handlar det om 30 kilo mat och 26 liter dryck som går till spillo på ett år.

Då svarar ändå hälften att de gör matlådor av sina rester. Bäst på att dra ner på matsvinnet är pensionärerna, konstaterar Arla i ett pressmeddelande.

Av de svarande anger 46 procent att det är ekonomin som hindrar att ännu mer slängs. Men 34 procent anger miljö och klimat. Urvalet ska vara representativt för befolkningen i Sverige, vad gäller kön, ålder med mera.

Spara mera

För miljön och klimatets skull bör mer bli matlådor eller sparas på annat sätt. Anna Ströberg, kock hos Arla, delar med sig av tips. Många av dem handlar om frysen, som kan vara ett alterantiv till matlådan.

Tips

1. Planera matlagningen. Kolla vad som finns i frysen till exempel.

2. Frys in. Allt från bröd till grönkålspaj och skinka går bra att frysa. Fast inte sill.

3. Matrester. Bli bättre på att förvara dem rätt i kyl och frys. Och plocka ut dem också någon gång.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.