3 lästips för i höst

Semestern och sommaren lider mot sitt slut och det är dags att kavla upp ärmarna igen. Men att sätta näsan i en bok när höstmörkret kommer krypande kan ge ny inspiration. Här får du tre lästips från redaktionen.

Vi är lösningen

Lösningen på miljöproblemet finns i våra hjärnor. I sin bok om uthållig utveckling lyfter beteendevetaren och ingenjören Gunnar Sundqvist fram det mänskliga beteendet och vårt sätt att tänka som boven i miljödramat, det som låser fast oss i gamla mönster och hindrar oss från att ställa om. Här får läsaren större inblick i hur utveckling, tillväxt, ekologi, värdegrund, politiska ideologier och religion hänger ihop. Många perspektiv vävs samman och grundläggande begrepp gås igenom för att ge en helhetsbild av de lika komplexa som aktuella miljöfrågorna.

Titel: Uthållig utveckling – mänsklighetens framtid, andra upplagan

Författare: Gunnar Sundqvist

Förlag: Studentlitteratur

Inspirerande om ekobaroner

The North Face-grundaren Doug Tompkins är en sådan. Likaså Yvon Chouinard, som startade Patagonia. Den här boken handlar om ekobaronerna, alltså entreprenörerna, uppfinnarna, aktivisterna och advokaterna som tar miljöfrågan i egna händer och, menar författaren, i många fall lyckas bättre än länders regeringar. Den amerikanske Pulitzerprisbelönade journalisten Edward Humes kommer med flera inspirerande exempel och har i samband med sin bok, som kom ut i USA i fjol, även startat en blogg tillägnad ekobaronerna.

Titel: Eco Barons – the new heroes of environmental activism

Författare: Edward Humes

Förlag: Harper Collins

Så påverkas Sverige

Vi har läst om hur Bangladeshs havsnivå stiger, hur glaciärer smälter, hur Västafrika svämmar över. Även om klimatets påverkan på vårt eget land inte uppnår samma dimensioner står vi inför ett flertal scenarion som kommuner, företag och invånare oundvikligen kommer att märka av. I pocketformat ger 40-talet forskare sin syn på vad klimatförändringen innebär för Sverige. Bokens sex kapitel behandlar bland annat skogens klimatnytta, bebyggelse, energi och transporter.

Titel: Sverige i nytt klimat – våtvarm utmaning

Författare: Ett 40-tal forskare

Förlag: Formas

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.