Vinna eller försvinna – Nu börjar slaget i Rio

Idag anländer stats- och regeringschefer till FN:s konferens Rio+20. Förhoppningen är att världens länder ska enas om ett ramverk för hållbar utveckling och lägga en grund för en grön ekonomi. Men den nuvarande förhandlingstexten får skarp kritik.

Vi har sett klimatförhandling efter klimatförhandling falla när det kommer till att enas om ett globalt bindande ramverk med tydliga mål och konkreta åtgärder och tidsaspekter. Idag trappas Riomötet upp i och med att stats- och regeringschefer ansluter för att ta tag i de slutgiltiga förhandlingarna. Men både Världsnaturfonden, WWF, och Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik mot den nuvarande förhandlingstexten.

Enligt WWF är texterna fyllda med ord som stödja, uppmuntra och främja, men väldigt få ord som måste och vilja.

– Förhandlingstexterna pratar allmänt om hållbar utveckling och energi på ett sätt som om det hade skrivits av olje- och gasindustrin, säger Lasse Gustavsson, chef för WWF:s internationella delegation på FN-konferensen i Rio.

– Världen brinner men regeringarna riskerar nu att misslyckas att enas om de åtgärder som alla vet behövs för att bekämpa fattigdomen och miljöproblemen. Förhandlingsresultatet är fullt av intetsägande skrivningar, med hängslen och livremmar till alla som vill skjuta åtgärder på morgondagen. Jag är oerhört besviken så här långt, säger Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Från och med idag, den 20 juni, till och med på fredag, den 22 juni, kommer förhandlingstexten att bearbetas. Om världens ledare kommer att enas om ett ramverk med mål och konkreta åtgärder återstår att se.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.