– Jag kan förstå att många är skeptiska nu efter Rio. Men jag har en lite annan bild. Slutdokumentet kanske inte är så spännande läsning, men det var mycket aktivitet utanför förhandlingsrummen som nådde till frivilliga förpliktelser och intressanta dialoger, säger Olav Kjorven, assisterande generalsekreterare och chef för policyavdelningen på UNDP, då mötet i Rio debatterades på Almedalen i Sidas och UNDP:s regi.
Han menar att Rio +20 inte var tänkt att sätta nya institutionella ramverk utan mer om att mötas i en gemensam agenda, men tilläger i samma andetag att han önskat mer konkreta åtaganden.
Mikael Karlsson på Naturskyddsföreningen var inte sen om att ta ordet. Enligt honom förtjänas inte Riokonferensen att lyftas fram som något positivt, utan borde kallas vad det är – ett misslyckande.
– Det är värre att greenwasha ett dåligt avtal än att vara ärlig och konstatera att det var ett dåligt avtal. Det gör att människor tappar förtroendet för multilaterala möten och vänder FN ryggen, säger han.
Tror på FN
Mikaels Karlssons kritik gäller framför allt de svaga skrivningarna om en grön ekonomi som han menar endast innebär reservationer för att inte nå en grön ekonomi.
– Det står inte ens vad en grön ekonomi innebär. Det är bättre att inte ha en skrift än att ha denna, säger han och viftar med slutdokumentet.
Han tillägger dock att han fortfarande tror på FN och lyfter fram mötet om biologisk mångfald i Nagoya som en framgång.
De framgångar som Olav Kjorven lägger fram från mötet handlar framför allt om de dialoger där experter inom olika områden fick mötas. Detta mynnade ut i en del viktiga punkter som är tänka att ligga i grund när målen för hållbar utveckling ska diskuteras. Han pekar också på de frivilliga förpliktelser som flera länder skrev på.
– Vi kan inte kasta bort allt gott bara för att slutdokumentet inte blev som vi ville.Mycket fokus lades på att mötas från flera olika sektorer och det har vi lagt en bra grund för.
– Insikten om att sammanföra agendor har ökat, visst. Men det gäller att insikten ska komma världen till gagn. Vi står inför kriser som kommer att slå ut hela världen och ska inte låtsas att det var något annat än ett misslyckande, Då hamnar världen på kant, kontrar Mikael Karlsson.